سازمان ملل: چشم‌انداز مذاکرات صلح سوریه «روشن نیست»

احمد فوزی، سخنگوی سازمان ملل متحد

سخنگوی سازمان ملل متحد می‌گوید چشم‌انداز برگزاری مذاکرات آتی برای صلح در سوریه هنوز «روشن» نیست.

احمد فوزی روز جمعه (23 بهمن) در یک نشست خبری در ژنوِ سوئیس گفت با توافق سران کشورهای شرکت‌کننده در اجلاس کمک به سوریه در مونیخِ آلمان بر سر «قطع فوری مخاصمات»، استفان دی میستورا، نمایندۀ ویژۀ سازمان ملل بر برگزاری دور جدیدی از مذاکرات صلح نیز اصرار دارد.

دور سوم مذاکرات صلح سوریه اوایل بهمن‌ ماه در شهر ژنو در سوئیس آغاز شد، اما دی میستورا در تاریخ 14 بهمن تعلیق موقت این گفت‌وگوها را تا تاریخ 25 فوریه (6 اسفند) اعلام کرد و مذاکرات در پی بهانه جویی‌های معارضان و تاکید بر لزوم توقف حملات ارتش سوریه به عنوان پیش شرط از سرگیری مذاکرات، بی نتیجه به پایان رسید.

روز پنج‌شنبه (22 بهمن) نمایندگان 17 کشور از جمله ایران، عربستان سعودی، چین، مصر، فرانسه، آلمان، عراق، ایتالیا، اردن، لبنان، قطر، روسیه، ترکیه، امارات متحده عربی، انگلیس و امریکا و همچنین نمایندگان اتحادیه عرب، اتحادیه اروپا و سازمان ملل در نشست بین‌المللی کمک به سوریه در مونیخ حضور داشتند.

در نهایت در ساعات اولیۀ روز جمعه (23 بهمن) شرکت‌کنندگان بر سر پایان دادن به خصومت‌‌ها ظرف یک هفته و فراهم کردن دسترسی سریع مردم در شهرهای تحت محاصرۀ سوری به کمک‌های بشر دوستانه توافق کردند.

از راست: استفان دی میستورا، نمایندۀ ویژۀ سازمان ملل در سوریه، جان کری، وزیر خارجۀ امریکا و سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجۀ روسیه در نشست خبری مذاکرات گروه بین‌المللی حمایت از سوریه در مونیخِ آلمان (23 بهمن 1394- عکس از خبرگزاری فرانسه)

قرار است دیپلمات‌های کشورهای شرکت‌کننده در مذاکرات سوریه روز جمعه در ژنوِ سوئیس دیدار کرده و در مورد طرح کمک‌رسانی مذاکره کنند.

ژان اگلند، رئیس شورای پناهندگان نروژی که قرار است ریاست این نشست را برعهده داشته باشد، گفت: «ما امید زیادی داریم که اعضای گروه بین‌المللی کمک به سوریه، شامل روسیه و امریکا همۀ تلاش خود را برای دسترسی غیرنظامیان نیازمند در داخل سوریه به کمک‌های بشردوستانه به کار بگیرند.»

احمد فوزی در این باره گفت که «جوهر» توافق مونیخ «هنوز خشک نشده است» و نمی‌توان گفت که آیا دی میستورا قادر به برگزاری دور تازۀ مذاکرات صلح هست یا خیر.

وی افزود: «شما در شرایط بسیار ابری یک پاسخ قاطع می‌خواهید. سیاست هنر امکان است.»

در همین حال دیوید میلیبند، رئیس کمیتۀ بین‌المللی نجات نیز گفت که توافق مونیخ نیاز به ارائۀ جزئیات بیشتر و فوریت دارد.

میلیبند که وزیر سابق امور خارجۀ بریتانیا نیز هست با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد: «برای اجرای یک عملیات اضطراری یک هفته منتظر نمی‌مانند، مردم سوریه نیز نباید یک هفته برای اتمام بمباران‌ها صبر کنند.» 

دیدار محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجۀ ایران با استفان دی میستورا، نمایندۀ ویژۀ سازمان ملل در مونیخِ آلمان (عکس از شبکه‌های اجتماعی)

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجۀ ایران نیز که ریاست هیات ایرانی حاضر در مذاکرات مونیخ را برعهده داشت، در یک مصاحبۀ تلویزیونی گفت: «امیدوارم مذاکرات مونیخ به راه‌حلی منطقی با پذیرفتن واقعیات توسط کسانی منجر شود که با توهماتشان سال‌ها مردم سوریه را در رنج و محنت و کشتار و آوارگی نگه داشته‌اند.»

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجۀ روسیه نیز روز جمعه از معارضان سوری تحت حمایت عربستان خواست دست از «موضع غیرسازنده» خود برداشته و بدون هیچ‌ پیش‌شرطی به مذاکرات صلح بازگردند.

در پی پیشروی‌های اخیر ارتش سوریه در شمال این کشور علیه تروریست‌های گروه‌‎های تکفیری، این معارضان مذاکرات صلح را ترک کردند.

سوریه از ماه مارس 2011 (حدود 5 سال پیش) صحنۀ ناآرامی‌های مرگبار است. براساس اعلام مرکز پژوهش‌های سیاسی سوریه حدود 470 هزار نفر از مردم سوریه به صورت مستقیم و غیرمستقیم در جریان این ناآرامی‌ها کشته و بیش از 1.9 میلیون نفر زخمی شده‌اند.


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.co.uk

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku