معاون وزیر امور خارجه ایران میگوید برخی کشورهای منطقه به دنبال تنش آفرینی هستند اما تنش در منطقه به نفع هیچ کس نخواهد بود.
سید عباس عراقچی روز پنج شنبه در حاشیه برگزاری نشست سازمان همکاری اسلامی در شهر بندری جده در عربستان سعودی گفت: «امیدوارم پس از این کنفرانس تنش افزایش پیدا نکند، امیدوارم این کنفرانس نقش خود را در کاهش تنش ایفا کند. سازمان همکاری اسلامی نیز درباره این موضوع بسیار امیدوار است.»
اگرچه وی تصریح کرد: «اما مشخصا برخی کشورهای خاص کاهش تنش را ترجیح نمیدهند. آنها تنش را ترجیح میدهند. اما تنش به نفع هیچ کس نخواهد بود.»
تنش در روابط تهران و ریاض پس از اعدام شیخ نمر باقر النمر، روحانی سرشناس شیعه و به دنبال آن خشم مردم ایران و حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان در تهران و مشهد بالاگرفت. عربستان به بهانه این حملات روابط دیپلماتیک خود با تهران را قطع کرد.
مقامات ایران عده ای خودسر را مسئول حمله به سفارت و کنسولگری عربستان در تهران و مشهد معرفی کردند و بدنبال آن شماری نیز بازداشت شدند.
اجلاس وزیران خارجه سازمان همکاری اسلامی به درخواست ریاض و جهت بررسی این موضوع برگزار شده است. اگرچه در این نشست فوق العاده تعداد کمی از وزرای خارجه حضور خواهند داشت.
سازمان همکاری اسلامی خواستار کاهش تنش میان تهران و ریاض
در همین حال، سازمان همکاری اسلامی خواستار کاهش تنش میان ایران و عربستان سعودی شده و بر لزوم اتحاد برای ریشه کنی تروریسم تاکید کرده است.
به گزارش رویترز، سازمان همکاری اسلامی که مقر آن در جده عربستان است، برخلاف اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس که به طرفداری از ریاض پرداختند، به نظر میآید موضعی میانه را در این تنش در پیش گرفته است.
ایاد مدنی دبیر کل سازمان همکاری اسلامی بدون نام بردن از ایران یا عربستان سعودی گفت ادامه تنش در روابط میان برخی اعضای این سازمان به «تعمیق اختلافات در نهاد سیاسی اسلامی» دامن میزند.
وی ضمن هشدار درباره تنشهای فرقهای در جهان اسلام گفت حملات علیه سفارتخانه عربستان سعودی «نقض هنجارهای دیپلماتیک» بوده است.
اظهارات تکراری جبیر درباره ایران
در همین حال عادل الجبیر وزیر امور خارجه عربستان سعودی که به درخواست وی این نشست فوق العاده برگزار شد، ادعا کرد حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان سعودی تنها یک حادثه نبود و تهران اقدامات بسیار اندکی برای مقابله با آن انجام داده است.
وی همچنین مدعی شد: «مسئولیت دولت میزبان است که اقداماتی انجام دهد، نه اینکه بیانیههایی صادر شود و به جای انجام اقدام عملی در حفاظت از اماکن دیپلماتیک، دیگران را مقصر جلوه دهد.»
ادعاهای ضد ایرانی جبیر در حالی مطرح شد که مقامات ایرانی ضمن محکوم کردن حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان سعودی وعده اقدامات عملی در این خصوص را داده اند.