وزیر امور خارجۀ ایران در واکنش به اظهارات گستاخانۀ وزیر خارجۀ امارات گفت «دیپلماسی عرصۀ افراد بالغ است، نه متکبران تازه به دوران رسیده».
محمد جواد ظریف روز چهارشنبه با انتشار این جمله در حساب شخصی خود در شبکۀ اجتماعی توییتر نسبت به اظهارات عبدالله بن زاید آلنهیان، واکنش نشان داد.
بن زاید روز سهشنبه در صفحۀ توییتر خود نوشت: «زمانی که مقالۀ وزیر امور خارجۀ ایران را خواندم فکر کردم که وزیر خارجۀ یک کشور (حوزۀ) اسکاندیناوی آن را نوشته است.»
اشارۀ بن زاید به مقالهای بود که ظریف برای روزنامه نیویورک تایمز نوشته و در آن به تشریح ابعاد مختلف نقش غیرسازندۀ عربستان سعودی در تعاملات دوجانبه، منطقهای و بین المللی پرداخته بود.
وزیر امور خارجۀ ایران در بخشی از این مقاله نوشته بود عربستان سعودی نگران است که با کنار رفتن پرده بهانه جوییهای هستهای، تهدید جهانی واقعی، یعنی نقش فعال این کشور در پشتیبانی از افراطگرایی خشن نمایان شود.
در بخش دیگری از این مقاله آمده است: «سران سعودی می بایست یک انتخاب انجام دهند: آنها میتوانند به حمایت از افراط گرایان و اشاعه نفرت فرقه ای ادامه دهند، یا میتوانند گزینه ایفای یک نقش سازنده برای ثبات در منطقه را انتخاب کنند. ما امیدواریم عقلانیت حاکم شود.»
پیشتر علیرضا میریوسفی از دیپلماتهای سابق ایران در سازمان ملل در واکنش به توییت وزیر خارجۀ امارات نوشته بود: «خوشحالم که شما مقاله ظریف را دوست داشتید.»
وزارت کشور عربستان در تاریخ 12 دی (2 ژانویه) با انتشار بیانیهای از اعدام چهل و هفت نفر از جمله شیخ نمر باقر النمر خبر داد. اعدام شیخ نمر، با واکنشهای شدید مردم و سیاستمداران ایران و چندین کشور دیگر روبرو شد.
مردم ایران در اعتراض به اعدام این روحانی در مقابل سفارت عربستان سعودی در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد تجمع اعتراضی برپا کردند، اما عدهای «خودسر» اقدام به پرتاب سنگ و کوکتل مولوتف به سمت این ساختمانها کردند. با وجود محکومیت این حملات از سوی مقامات ایرانی، ریاض روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد.
پس از اقدام عربستان، امارات متحده عربی اعلام کرد ابوظبی روابط دیپلماتیک خود با تهران را کاهش میدهد و تعداد دیپلماتهای ایرانی در ابوظبی را نیز محدود میکند.