دادگاه عالی حقوق بشر اروپا، دولت ترکیه را برای منحل کردن یک حزب سیاسی هوادار کُردها در سال 2009، به اتهام ارتباط با پیکارجویان (پکک) محکوم کرده است.
این دادگاه در بیانیهای اعلام کرد ترکیه با انحلال حزب جامعه دموکراتیک (DTP) حق آزادی اجتماع را نقض کرده، چرا که این حزب هیچگونه خشونتی را ترویج نداده است.
حزب جامعه دموکراتیک بخشی از یک گروه چپگرای هوادار کُردها است که کرسیهای خود را در انتخابات پارلمانی ترکیه از دست داد.
دلایل دولت ترکیه برای انحلال این حزب در خصومت چندین سالۀ آنکارا با پیکارجویان حزب کارگران کردستان ریشه دارد.
با این وجود، دادگاه عالی حقوق بشر اروپا در ادامه بیانیه خود اعلام کرد دلایل ترکیه برای «انحلال حزب جامعه دموکراتیک، یکی از مهرههای سیاسی اصلی که برای راه حل صلحآمیز مشکل کردها تلاش کرده است، برای توجیه مداخله در حق آزادی اجتماع این حزب کافی نیست.»
در ادامۀ این بیانیه آمده است که هیچ یک از پروژههای سیاسی این حزب «با مفهوم یک جامعه دموکراتیک مغایر نبوده است.»
طبق حکم قضّات این دادگاه، ترکیه با سلب احکام نمایندگی احمد ترک و آیسک توگلوک، رهبرانِ این حزب، در پارلمان که بر اساس حق انتخابات آزاد تضمین شده، کنوانسیون حقوق بشر اروپا را نقض کرده است.
این دادگاه افزود رهبران این حزب در سخنرانی خود «استفاده از خشونت، مقاومت مسلحانه و یا شورش» را ترویج ندادهاند.
حزب جامعه دموکراتیک مارس 2009، با به دست آوردن 5.7 درصد آرا در انتخابات محلی، به یکی از نیروهای سیاسی کُرد در ترکیه بدل شد.
ترکیه سه ماه وقت دارد به این حکم اعتراض و درخواست تجدید نظر کند.
آنکارا پس از انفجاری خونین در شهر سوروچِ ترکیه، هم مرز با شهر کوبانیِ سوریه، که 32 کشته بر جای گذاشت حملات هوایی به مواضع داعش در سوریه و پایگاههای پکک در عراق را آغاز کرد؛ گفته میشود گروه تروریستی داعش مسئول حملۀ انفجاری سوروچ بوده است.
پکک پس از آغاز حملات ترکیه اعلام کرد آتشبسِ متزلزلی که از سال 2013 بین دو طرف برقرار شده بود، دیگر معنایی ندارد.
این گروه از سال 1984 برای خودمختاری مناطق کُردنشین با دولت مرکزی ترکیه در حال جنگ است؛ آنکارا پکک را یک سازمان تروریستی میداند.
تاکنون دهها هزار نفر در درگیریهای میان دولت ترکیه و پیکارجویان پکک کشته شدهاند.