نمایندگان 195 کشور جهان بر سر جلوگیری از گرمایش زمین توافق کردند.
لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه، روز شنبه اعلام کرد همۀ کشورها این توافقنامه را پذیرفتند و هیچ کشور با آن مخالفت نکرد.
این توافقنامه پس از دو هفته گفتوگوهای فشرده نمایندگان این کشورها به دست آمد. برای نخستین بار در تاریخ همۀ کشورها موظف شدهاند تولید گازهای گلخانهای را کاهش دهند.
اجرای بخشی از این توافق الزامی و اجرای بخشی از آن هم برای کشورها داوطلبانه است.
فابیوس پیشتر متن پیشنویس توافق کاهش گرمایش زمین را «بلندپروازانه، متوازن و تاریخی» توصیف کرده بود.
وی گفته بود بر اساس این توافق از سال 2020 سالانه 100 میلیارد دلار برای کمک به کشورهای جهان برای مبارزه با گرمایش زمین جمعآوری خواهد شد و «از نظر حقوقی لازم الاجرا» خواهد بود. مذاکرات برای توافق بر سر این پیشنویس حدود یک شبانه روز ادامه داشت.
سران کشورهای جهان و نمایندگان برخی از کشورهای دیگر از 9 آذر (30 نوامبر) در پاریس، پایتخت فرانسه هستند تا برای مبارزه با تغییرات آبوهوایی کرۀ زمین به توافقی لازمالاجرا دست یابند.
قرار بود این نشست تا روز جمعه به توافق دست یابد اما یک روز دیگر تمدید شد. صبح شنبه اعلام شد کشورهای شرکتکننده بر سر متن پیشنویس توافق کردهاند.
تلاش برای کاستن از انتشار گازهای گلخانهای و کاهش استفاده از سوختهای فسیلی از موضوعات مهم این نشست بود.
یکی از دلایل اصلی اختلاف نظر بین کشورها چگونگی توزیع هزینۀ برنامههای مبارزه با تغییرات آبوهوایی بین کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه بوده است.
کشورهای در حال توسعه تاکید میکنند کشورهای ثروتمند که از زمان انقلاب صنعتی بیشترین آلودگی را تولید کردهاند باید مسئولیت اصلی مبارزه با تغییرات آبوهوایی را بر عهده بگیرند.
اما امریکا و کشورهای ثروتمند میگویند چون کشورهای بزرگ در حال توسعه، امروز سهم بیشتری در انتشار گازهای گلخانهای دارند مسئول اصلی مبارزه با گرمایش زمین هستند.
با این حال فعالان محیط زیست با برگزاری تجمع در پاریس مخالفت خود را با روند گفتوگوها و اهدافی که این مذاکرات به دنبال آن بود اعلام کردند.