سازمان عفو بین الملل اعلام کرده است با وجود گذشت پنج سال از موفقیت قطر در کسب میزبانی جهانی و اصلاحات سیستم کار، پدیدۀ سوء استفاده از کارگران خارجی شاغل در این کشور همچنان ادامه دارد.
در بیانیۀ عفو بین الملل که روز سه شنبه منتشر شد، آمده است در حالی که 94 درصد از نیروی کار در کشور قطر خارجی هستند، نظام کار در این کشور کارگران خارجی را تحت اختیار مطلق کارفرما قرار می دهد.
سازمان عفو بین المللی در طول 5 سالی که از کسب میزبانی جام جهانی توسط قطر می گذرد، تحقیقات متعددی را انجام داد.
در این تحقیقات ثابت شد کارگران و مهاجران خارجی که اغلب آنان در احداث استادیومهای ورزشی و امکانات جام جهانی مشغول هستند، از اوضاع اسفبار و مشکلات زیادی رنج می برند.
این سازمان مستقل که در لندن مستقر است در بیانیه خود اصلاح نظام کار قطر را وصلۀ ناجور دانست و از فدراسیون فوتبال جهانی (فیفا) درخواست کرد با اعمال فشار بر مقامات قطری، بر جریان اصلاح قانون کار و اجرای آن نظارت کند.
وزارت کار قطر تاکنون در خصوص این بیانیه هیچ واکنشی از خود نشان نداده است.
مقامات وزارت کار قطر هدف از این بیانیهها را تلاش برای تبلیغات منفی علیه دوحه در خارج دانسته و به همین دلیل، چندین بیانیۀ مشابه دیگر را نادیده گرفتهاند.
قطر در جریان دستیابی به میزبانی جام جهانی با چندین چالش از جمله اتهام دادن رشوه برای کسب میزبانی، امکانات ضعیف استادیومها و گرمای طاقت فرسای تابستان در این کشور روبرو بوده است.
در سایۀ انتقاد عفو بین الملل و چندین سازمان دیگر دوحه اتهام سوء استفاده از کارگران خارجی را رد کرده و می گوید که اصلاحات لازم در این زمینه انجام شده است.
این در حالی است که فعالان اتحادیه کارگران و حقوق بشر میگویند اصلاحات کافی نیست چرا که کارگران برای تغییر شغل و ترک کشور قطر هنوز نیازمند موافقت کارفرما هستند.
در نوامبر گذشته، شاهزاده تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر قانونی را صادر کرد که به موجب آن کارگران می توانند حقوق ماهیانه در خواست کنند، در صورتی که کارفرما به آنها اجازه خروج از کشور ندهد.