سازمان دیدهبان حقوق بشر در گزارشی اعلام کرد، عربستان سعودی از سال 2013 طرح بازداشت و اخراج صدها هزار کارگر خارجی غیرقانونی را آغاز و حقوق بسیاری از آنان را پایمال کرده است.
در این گزارش که روز یکشنبه پس از مصاحبه با شماری از کارگران یمنی و سومالیایی منتشر شده آمده است این کارگران با مشکلات فراوانی از جمله ضرب و شتم و اخراج مواجه شده اند.
سارا لیا ویتسن، مدیر اجرایی بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در این سازمان تصریح کرد، در میان صدها هزار کارگر غیر قانونی که عربستان در طول یک سال و نیم گذشته از کشور اخراج کرده است افرادی وجود دارند که با خطر جانی پس از بازگشت مواجه هستند.
ویتسن افزود عربستان سعودی باید رفتاری محترمانه با کارگران داشته باشد و برای آنان حق اعتراض به اخراجشان را قائل شود.
عربستان سعودی از اواخر مارس 2015 در پی تشدید درگیری ها در یمن از اخراج کارگران یمنی دست کشید و از آوریل نیز برخی یمنیها را برای دریافت ویزای کار شش ماهه با امکان تمدید فراخواند.
دیده بان حقوق بشر این اقدام عربستان را تبعیض در قبال کارگران خارجی دانست و از این کشور خواست تا اخراج کارگران غیر قانونی را از سر نگیرد و حقوق آنان را محترم بشمارد.
این سازمان افزود تاکنون هیچ کدام از کارگرانی که با آنان مصاحبه شده اجازه اعتراض به تبعید خود را نداشته اند و عربستان هیچ قانونی را که مانع اخراج اجباری کارگرانی که پس از بازگشت با خطر جانی مواجه هستند ندارد.
در 4 نوامبر 2013 پلیس عربستان سعودی پس از صدور قانون اخراج کارگران غیرقانونی، دستگیری و تعقیب کارگران در سراسر کشور را با هجوم به محلههای مسکونی و شرکتها آغاز کرد.
در دو روز نخست اجرای این طرح کمپین 20 هزار کارگر دستگیر شدند. در آوریل 2014 وزارت کشور عربستان از اخراج 427 هزار کارگر غیرقانونی در طول 6 ماه خبر داد.
در دسامبر 2014 نیز روزنامه «آراب نیوز» چاپ عربستان خبر داد پلیس این کشور طی 40 روز بیش از 100 هزار کارگر خارجی غیر قانونی را دستگیر و بیش از 90 هزار تن از آنان را از کشور اخراج کرده است.
ع ع / ع م / د ب