دیدهبان حقوق بشر میگوید براساس مستندات متقن، عربستان سعودی در حملات هوایی مرگبار خود در یمن، از مهمات ممنوعه استفاده کرده است
سازمان حقوق بشر با انتشار گزارشی در روز یکشنبه (13 اردیبهشت) اعلام کرد عکسها، تصاویر ویدئویی و دیگر مدارکی که از اواسط آوریل 2015 تا کنون نمایان شده است، از به کارگیری مهمات خوشه ای در حملات به استان صعده در شمال یمن در هفته های اخیر حکایت دارند.
دیده بان حقوق بشر در پی مطرح شدن این مستندات، تصاویر ماهواره ای را که در آن این گونه تسلیحات در یک زمین کشتزار در 600 متری چندین ساختمان مسکونی فرود می آیند، مورد تجزیه و تحلیل گسترده قرار داد.
یک تصویر ویدئویی که 17 آوریل در یوتیوب (ویدئوی زیر) بارگذاری شد، اشیاء مختلفی را نشان می داد که همراه با چترهای پرواز به آرامی از آسمان فرود می آمدند.
در این تصاویر کوتاه ویدئویی انفجاری در میان هوا و دودهای سیاه ناشی از دیگر انفجارها نشان داده می شوند.
دیده بان حقوق بشر با تجزیه و تحلیل تصاویر ماهواره ای محل این رویداد را الشعف در ساقین ، بخش غربی صعده، دانست.
در همین حال یک فعال مستقر در صنعا، پایتخت یمن، تصاویری را که از یکی از ساکنان صعده دریافت کرده بود، به دیده بان حقوق بشر داده است؛ ساکن صعده می گوید این تصاویر را هفده آوریل در محل حمله هوایی در منطقه العمار در سفرا ، حدود 30 کیلومتری جنوب شهر صعده، گرفته است.
بنا به اعلام گروه دیده بان حقوق بشر در این تصاویر بقایای نوعی بمب خوشه ای مجهز به سنسورهای ویژه موسوم به «جنگ افزار سنسور فیوزید سی.بی.یو-105» (CBU-105 Sensor Fuzed Weapons) مشاهده می شود که در سال های اخیر در اختیار عربستان سعودی و امارات متحده عربی قرار گرفته اند.
در یکی از این تصاویر، یک پوکه بمب خوشه ای و عددریز بی.اِل، یو-108 (BLU-108) دیده میشود و تصویری دیگر حاوی یک بی.ال.یو -108 همراه با چهار بچه بمب است. مکان عکسها نزدیک به جایی است که تصاویر ویدئویی تصویربرداری شده است.
مهمات و جنگ افزارهای خوشه ای حامل دهها و یا صدها خوشه بمب (بچه بمب) هستند که بعد از پراکنده شدن در منطقه ای وسیع که اغلب به گستردگی یک میدان فوتبال است، منفجر می شوند. بسیاری از این خوشهبمبها اغلب منفجر نمی شوند و محوطه را به یک میدان مین بالقوه تبدیل می کنند.
استیو گوس، مدیر تسلیحات در دیده بان حقوق بشر، درباره این موضوع گفته است: «در حملات هوایی عربستان سعودی بمب های خوشه ای به مناطقی در نزدیکی روستاها اصابت کرده و مردم محلی را در معرض خطر قرار داده است.»
وی در ادامه تاکید کرد: « این گونه تسلیحات به هیچ وجه نباید استفاده شوند.»
مدیر تسلیحات در دیده بان حقوق بشر همچنین گفت عربستان سعودی و امریکا «استاندارد جهانی را که در آن استفاده از مهمات خوشه ای به علت تهدیدهای درازمدت آن برای غیرنظامیان رد شده است» ، نقض می کنند.
ریاض بعد از آغاز کمپین هوایی خود، هر گونه استفاده از مهمات خوشه ای را که در پیمان 2008 از سوی 116 کشور ممنوع اعلام شده است، رد کرد.عربستان سعودی، یمن و امریکا از جمله این کشورها به شمار می آیند.
استفاده از سی.بی.یو-105 نیز در حالی بر مبنای «کنوانسیون مهمات خوشهای» قدغن است که در سیاست کنونی امریکا به کارگیری آن و حتی صادرات آن امکان پذیر است.
در اوت 2013 میلادی، وزارت دفاع امریکا موافقت کرد 1300 «جنگ افزار سنسور فیوزید سی.بی.یو 105» ساخت تکسترون، در اختیار عربستان سعودی قرار گیرد.
گزارش دیده بان حقوق بشر در حالی از به کارگیری بمب های خوشه ای در جنگ عربستان در یمن پرده برداشته است که حملات جنگنده های سعودی همچنان در یمن ادامه دارد.
ن م/ م ح