شبکه پرس تیوی در گفتگویی با مسعود شجره، رئیس کمیسیون حقوق بشر اسلامی در لندن نظر وی را راجع به اعلام نشست فوقالعاده وزاری سازمان همکاری اسلامی درباره بحران یمن جویا شده است.
آنچه در زیر میآید گزیدهای از این مصاحبه است.
پرس تیوی: مشخصاً این رویدادی است که باید به آن پرداخت ، اما به مجرد پرداختن به این بحث، 2 پرسش مطرح میشود؛ نخست، اگر قرار است این اجلاس در ماه مه باشد پس این بدان معنا است که این وضعیت قرار است تداوم داشته باشد و دوم آن که آیا فکر نمیکنید که واکنش آنان به این وافعیت که کشوری در حال حاضر مورد بمباران کشوری دیگر قرار گرفته خیلی دیر شده است؟
شجره: واقعیت این است که یک وضعیت اضطراری پیش آمده که در کل ماجرا باید بدان پرداخته شود. و همانطور که به درستی اشاره کردید مردم هر روز هدف بمباران هستند و افراد بیگناه از بین میروند. اما باید گفت سازمان همکاری اسلامی یکی از ناکارآمدترین نهادهایی است که تاکنون ایجاد شده است؛ ابتدا با هدف حمایت و محافظت از فلسطینیان شکل گرفت و در این زمینه هیچ کاری انجام نداده است و اساساً در هیچ زمینهای؛ از آن دست سازمانهایی است که کم و بیش تحت کنترل عربستان سعودی قرار دارد و عملا بسیاری از اعضای آن همان کشورهایی هستند که در این کشتار مشارکت دارند.
معتقدم نباید منتظر اقدامی از سوی این سازمان بود. تجربه ما نشان میدهد سازمان همکاری اسلامی کاملا ناکارآمد است و هرگز اقدامی نکرده؛ هرگز کوچکترین گامی در راستای حمایت از مردم و بویژه از مظلوم ترین اقشار مسلمانان برنداشته است.
اما با این وجود، معتقدم آنچه به واقع در اقصی نقاط جهان در حال وقوع است تحرک مسلمانان عادی است که با برپایی تظاهراتهای مختلف اعتراض خود را اعلام میکنند. ما شاهد تظاهرات اعتراضی فزاینده در سطح جهان اسلام و نیز در کشورهای غیر اسلامی هستیم که از جمله میتوان به تظاهرات در نیجریه، اندونزی، مالزی، لندن و بسیاری نقاط دیگر اشاره کرد. جهان امروز شاهد سطح توحش و ستمی است که این کشورها با کشتار و در تقابل با مسلمانان مرتکب میشوند. عربستان سعودی و این به اصطلاح همپیمانانش هرگز حامی هیچ قشر ستمدیدهای نبودهاند، مسلمانان که به جای خود؛ آنان همواره آن طور که تاریخ نشان میدهد برادران مسلمان خود را هدف کشتار قرار دادهاند.
پرس تیوی: با توجه به همین سابقه سازمان همکاری اسلامی در عدم حمایت از مسلمانان مظلوم به ویژه نحوه عملکرد آنان در قبال تهاجم غیر قانونی به نوار غزه و یا مصائب مسلمانان روهینگیا و بسیاری دیگر از نمونهها که بیانگر ناکامی این سازمان در اتخاذ هر گونه تدبیری بوده است و حتی در سطحی کلان تر ناکامی سازمان ملل در این زمینه به ویژه در قبال مسلمانان و جوامع اسلامی، آیا اکنون زمان آن نرسیده که سازمانی تشکیل شود که به طور خاص نسبت به رسیدگی به آنچه بر مسلمانان میگذرد مقید باشد؟
شجره: مسلماً تا حدی میتوان شاهد بود مجامع بینالمللی از جمله سازمان ملل به همین ترتیب تحت کنترل گروههای کوچک دارای حق وتو هستند که واقعا اقداماتشان در راستای مناقع مردم عادی نیست، چه در سطح بینالمللی و چه در قبال مسلمانان و باید به دنبال جایگزینهایی بود. اما پیش از هر چیز باید این نکته را در نظر داشت که در حال حاضر شاهد سطحی از اسلامهراسی هستیم که مسلمانان در سطح بینالمللی از حقوق مشابه با سایر انسانها برخوردار نیستند. بنابراین، در سکوت کامل شاهد کشتار نامتناسب مسلمانان در نقاط مختلف جهان هستیم.
این سکوت در واقع حمایت از قتل عام کنونی مسلمانان است، خواه روهینگیا باشند یا فلسطینی و یا مسلمانان کشمیر، یمن یا بحرین باشند.
ما شاهد این وضعیت در سطح جهان هستیم و عملا نیازمند اتخاذ یک رویکرد تازه بینالمللی در قبال این بحران هستیم و باید کاری کرد.
م ص/ ح ع