سیزدهمین روز از سال جدید، سیزدهمین روز از فروردین، روزی که در بین مردم به نام «سیزده بِدَرْ» معروف است، در تقویم رسمی کشور به «روز طبیعت» نامگذاری شده است.
گفته میشود ایرانیان باستان در آغاز سال نو پس از دوازده روزجشن گرفتن و شادی کردن که به یاد دوازده ماه سال است، روز سیزدهم نوروز را که روز فرخنده ایست به باغ و صحرا میرفتند و شادی میکردند و در حقیقت به این ترتیب رسمی بودن دوره جشن های نوروز را به پایان میرسانیدند.
امروزه نیز مردم بر اساس آداب و رسوم کهن به دامان طبیعت می روند و به تعطیلات نوروزی پایان می دهند.
با وجود تأکیداتی که از گذشته تاکنون بر اهمّیت حفاظت از محیط زیست در فرهنگ ایرانی و اسلامی مطرح شده، اما متأسفانه امروزه فرهنگ حفاظت از محیط زیست در بین مردم کمرنگ شده است.
متأسفانه چند سالی است احترام به طبیعت جایش را به آسیب به محیط زیست داده است، شکستن شاخه درختان و کندن بوته برای بر پا کردن آتش به عادت تبدیل شده است؛ در حالی که به فرموده پیامبر گرامی اسلام «شکستن شاخه درختان مانند شکستن بال فرشتگان است.»
در واقع روز سیزدهم فروردین را روز اُنس با طبیعت و نه روز دشمنی با طبیعت است. این روز را باید نقطه عطفی در گرامیداشت طبیعت دانست و به این نکته را در ذهن داشت که با توجه به فصل گلدهی گیاهان، طبیعت دوستان، باید محل اسکان خود را در اماکنی برگزینند که از پوشش گیاهی و جنگلی کمتری برخوردار باشد و از لگدمال کردن گیاهان و شکستن سرشاخه های درختان نیز خودداری کنند.
نگرانی درباره آسیب وارد کردن به طبیعت در کشورمان تا جایی پیش رفته است که یوهانس دوما، سفیر هلند در جمهوری اسلامی ایران، روز چهارشنبه (12 فروردین) در صفحه توئیتر خود با انتشار یک عکس نسبت به تخریب محیط زیست در این روز ابراز نگرانی کرد و نوشت: «فردا در ایران روز طبیعت است. از گردش لذّت ببرید امّا طبیعت و حاشیه جاده ها را با زباله آلوده نکنید.»
م ر/ک ا