جان مککین، سناتور جمهوریخواه امریکایی تهدید کرد چنانچه احتمال توافق دولت اوباما با ایران وجود داشته باشد سنا از هرگونه توافق هستهای جلوگیری خواهد کرد.
مککین روز یکشنبه (دوم فروردین) به شبکه «سی.اِن.اِن» گفت «ما همه قدرت خود را به کار خواهیم بست تا از ایفای نقش خود اطمینان حاصل کنیم زیرا معتقدیم این امر از تعهدات قانون اساسی ما است.»
مککین ادامه داد که وی بعید میداند ایران و قدرتهای بزرگ «به توافقی برسند که برای ما قابل تحمل باشد.»
با نزدیک شدن به مهلت یکم ژوئیه (دهم تیر)، ایران و کشورهای گروه 1+5 برای حصول توافق جامع هستهای در حال مذاکره هستند.
این سناتور تندرو ادامه داد آرای نمایندگان سنای امریکا برای رد هرگونه توافق احتمالی با ایران کافی است و اینکه « تاکید ما بر موافقت (کنگره) و نه ارجاع موضوع به سازمان ملل است.»
کمیته روابط خارجی سنای امریکا قرار است در اوایل ماه آوریل سال جاری لایحه بحثبرانگیزی را که حصول هر گونه توافق با ایران را منوط به تایید کنگره میداند به رای بگذارد.
این طرح اوباما را ملزم میسازد که متن هرگونه توافق را تسلیم کنگره کند و به مدت 60 روز کاخ سفید را از لغو هر گونه تحریم تا پیش از پایان رایزنی کنگره درباره توافق منع میکند.
سناتورهای جمهوریخواه نظیر جان مککین، جو دانلی، مارکو روبیو، هیدی هایتکمپ، کلی آیوت، بیل نلسون، جیم ریش و آنگوس کینگ حامیان مشترک این لایحه بودند.
چهل و هفت سناتور جمهوریخواه اوایل ماه جاری میلادی با هدف کارشکنی در روند مذاکرات، با ارسال نامهای سرگشاده به مقامهای ايران هشدار دادند که هرگونه توافق هستهای با دولت آمريکا، بدون نظر موافق کنگره، فقط تا پایان ریاست جمهوری باراک اوباما معتبر خواهد بود.
در این نامه آمده است توافق هستهای احتمالی با ایران «صرفا یک توافق اجرایی» است که میتواند «به گردش قلم» رئیس جمهور بعدی امریکا لغو شود و کنگره آینده هم میتواند هر زمان که بخواهد «شرایط توافق را تغییر دهد.»
اوباما ضمن ابراز شرمندگی از ارسال این نامه گفت اینکه اعضای کنگره نامهای برای سران ایران ارسال کنند و در آن بگویند «با رئیسجمهور ما معامله نکنید زیرا نمیتوانید به پایبندی وی به توافقنامه اعتماد کنید» مسالهای «بیسابقه» است.
جان کری، وزیر خارجه آمریکا نیز با محکوم کردن این نامه آن را حرکتی «بیسابقه» و «مهندسیشده» جمهوریخواهان برای تضعیف تلاشهای اوباما دانست.
م ص/ د ب