در شرایطی که مناسبات آمریکا با آلمان و اتحادیۀ اروپا با ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید روزهای پر التهابی را تجربه میکند، تنور رقابتهای انتخابات پارلمانی در آلمان به تدریج داغتر میشود.
قرار است انتخابات پارلمانی آلمان 24 سپتامبر برگزار شود تا 598 نماینده انتخاب و صدراعظم جدید نیز مشخص شود.
رقابت اصلی انتخابات میان دو حزب سوسیال دموکرات (SPD) و حزب محافظهکار دموکرات مسیحی (CDU) یعنی حزب آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان است. علاوه براین، احزاب کوچکتر همچون سبزها، چپ و دموکراتهای آزاد و حزب تازه تاسیس «آلترناتیو برای آلمان» (AfD) نیز در این دور از رقابتها حضور دارند. بر اساس نظرسنجیها به نظر میرسد بخت حزب سوسیالدموکرات به رهبری مارتین شولتز برای پیروزی در انتخابات بیشتر است.
بهطور سنتی سوسیالدموکراتهای آلمان مواضع نرمتری در مقایسه با شریک حزبی خود -حزب آنگلا مرکل- در قبال ایران داشتهاند. زیگمار گابریل، رهبر سابق حزب سوسیالدموکرات که اکنون سمت وزیر امور خارجۀ آلمان را برعهده دارد، اولین مقام ارشد اروپایی بود که در تیر سال گذشته و اندکی پس از توافق ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 بر سر برنامۀ جامع اقدام مشترک (برجام) در صدر اولین هیئت تجاری اروپایی، سفری سهروزه به ایران داشت. البته این سفر که قرار بود جنبۀ اقتصادی داشته باشد به دنبال برخی سخنان گابریل با حاشیههایی همراه بود.
سیاستهای امریکا با روی کارآمدن ترامپ و سیاستهای دولت آینده آلمان در قبال ایران که ممکن است یک چهرۀ جدید را به عنوان صدراعظم تجربه کند، شاید از جمله مسائل مورد توجه برای مخاطب ایرانی باشد.
دکتر الیور ارنست، مسئول بخش ایران در گروه خاورمیانۀ بنیاد کنراد آدناور در این باره میگوید دو حزب سوسیالدموکرات و دموکراتمسیحی اختلاف نظر اندکی در مورد موضوع خاورمیانه و سیاست در قبال ایران، دارند.
بنیاد کنراد آدناور یک نهاد غیرانتفاعی وابسته به حزب دموکراتمسیحی یعنی حزب آنگلا مرکل است و مقر آن در برلین قرار دارد.
دکتر ارنست در گفتگو با پرس تیوی افزود: «در مورد موضوع روابط دوجانبه بین تهران و برلین، سیاست دو حزب، ادامۀ روند ثبات و قرار دادن ایران در ردیف شرکای مهم آلمان می باشد. هم حزب سوسیالدموکرات و هم حزب دموکراتمسیحی آلمان قویاً طرفدار توافق هستهای با ایران بودهاند.»
این کارشناس آلمانی افزود: «هر دو حزب بر این باورند که ایران باید نقش مهمِ خود را برای ایجاد ثبات در منطقه از طریق کمک به کاهش درگیریهای خشونتآمیز و مبارزه با گروههای افراطی ایفا کند. هر دو حزب همچنین بر روی این موضوع توافق دارند که ایران از این شانس بسیار خوب برخوردار است که بار دیگر به یکی از بهترین شرکای تجاری آلمان در منطقه بدل شود.»
روابط ایران با آلمان با حضور ترامپ در کاخ سفید
دکتر ارنست در پایان افزود در مورد دونالد ترامپ، رئیسجمهور جدید آمریکا باید بگویم: «موضوع ترامپ ممکن است به یکی از فاکتورهای بسیار مهم در سیاست خارجی آلمان در قبال ایران تبدیل شود.»
وی گفت: «آلمان لحن پرخاشگرایانۀ واشنگتن در قبال تهران و توافق هستهای با ایران را بهدقت رصد میکند. تفاوت چندانی نمیکند که کدام حزب در انتخابات پارلمانی آلمان پیروز شود. دولت آلمان به اعتمادسازی و روابط خوب خود با شرکای اروپایی ادامه خواهد داد.»
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.