همزمان با تلاشهای مسئولان اسکاتلند برای برگزاری همهپرسی استقلال از بریتانیا، نتایج بررسیهای اخیر نشان میدهد حمایت اسکاتلندیها از استقلال این کشور افزایش یافته اما هنوز کمتر از 50 درصد است.
نیکلا استرجن، وزیر اول اسکاتلند، گفت برگزاری دومین همهپرسی استقلال ضروری است زیرا مردم اسکاتلند خواهان روابط با اتحادیۀ اروپا هستند.
با وجود این، نتایج این بررسیها حاکیست افزایش بدبینی اسکاتلندیها نسبت به اروپا شاید استدلالهای استرجن را نقش بر آب کند.
وزیر اول اسکاتلند دوشنبه اعلام کرد برای برگزاری دومین همهپرسی استقلال از بریتانیا، پیش از خروج دولت لندن از اتحادیه اروپا تلاش میکند. این همهپرسی احتمالاً در اواخر سال 2018 یا اوایل سال 2019 برگزار خواهد شد.
در همهپرسی برگزیت که ژوئن 2016 (تیر 1395) برگزار شد بیشتر اسکاتلندیها خواهان ماندن در اتحادیۀ اروپا بودند اما نتوانستند به این خواسته دست یابند.
براساس نتایج بررسیهای موسسۀ اسکاتسن، حدود 46 درصد از مردم اسکاتلند با استقلال از بریتانیا موافق هستند؛ این رقم بیانگر آن است که سطح حمایت اسکاتلندیها برای جدایی از بریتانیا از سال 1999 به بالاترین میزان رسیده است.
این موسسه اعلام کرد: «حمایت گسترده از استقلال در میان رأیدهندگان جوان احتمالاً بدان معناست که حمایت حداکثری برای استقلال (از بریتانیا) در آینده شکل خواهد گرفت.»
نتایج این نظرسنجی که طی ماههای ژوئیه تا دسامبر 2016 برگزار شد، همچنین حاکیست میزان بدبینی مردم اسکاتلند نسبت به اروپا در 40 درصد در سال 1999 به 67 درصد در سال گذشتۀ میلادی رسیده است.
در همین حال، مرکز پژوهشی نتسن با اشاره به تلاش حزب ملی اسکاتلند برای برگزاری همهپرسی جدایی از بریتانیا خاطر نشان کرد: «شاید الان بهترین زمان برای... برگزاری دومین همهپرسی نباشد.»
نتایج نظرسنجی دیگری که برای روزنامۀ تایمز انجام شده بود، نشان میداد که با کنار گذاشتن افراد مردد، 43 درصد از اسکاتلندیها خواهان جدایی از بریتانیا و 57 درصد نیز مخالف این جدایی هستند.
اسکاتلندیها نخستین همهپرسی جدایی از بریتانیا را در 18 سپتامبر 2014 (27 شهریور 1393) برگزار کردند. این همهپرسی در پی توافقی میان اسکاتلند و دولت بریتانیا برگزار شد و بر اساس نتایج آن، 44/7 درصد از رأیدهندگان موافق جدایی از بریتانیا و 55/3 درصد هم مخالف آن بودند.
ترزا می، نخستوزیر بریتانیا تلاش اسکاتلند برای استقلال را محکوم و وزیر اول اسکاتلند را به ایجاد «تفرقه» در بریتانیا متهم کرده است.
انگوس رابرتسون، از مقامهای ارشد حزب ملی اسکاتلند در مجلس بریتانیا، به روزنامه گاردین گفت اگر اسکاتلند اجازۀ ماندن در بازار واحد اروپا را داشته باشد، میتوان از برگزاری همهپرسی استقلال جلوگیری کرد.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.