وزیر امور خارجۀ جمهوری اسلامی ایران با انتقاد از دخالتهای برخی دولتهای فرامنطقهای در امور خاورمیانه، این دخالتها را موجب ایجاد بیثباتی در منطقه خواند.
محمدجواد ظریف روز یکشنبه در پنجاه و سومین کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: «خشونت مستمر و بربریتی که در منطقه مشاهده میشود و ماجراجویی ایالات متحده امریکا میتواند موجب بی ثباتی منطقه شود.»
وی با بیان اینکه سقوط صدام و روی کار آمدن یک حکومت معتدل باعث نگرانی در برخی کشورها شده است، خاطر نشان کرد: «در طول دو دهه گذشته این کشورها تلاش کردند نگرانی خود را در منطقه بروز و ظهور عملی دهند و باعث شده به دنبال تسلیحات حرکت کنند. این کشورها از صدام حمایت تسلیحاتی میکردند. این کشورهای همجوار به دنبال این مسئله حرکت میکردند و این باعث یک کابوس در منطقه شد. باید این روشها را کنار بگذاریم و به دنبال روشهای جدید باشیم.»
وزیر امور خارجه ایران تأکید کرد در شرایط کنونی، ثبات در منطقه بسیار اهمیت دارد و در حرکت به سوی امنیت، همه کشورها باید مشارکت داشته باشند.
ظریف تصریح کرد: «اعتماد سازی، ایجاد امنیت و مبارزه با تروریسم، افراطیگری و خشونت وظیفه همه ماست. همکاریهای مشترک در مسائلی چون محیط زیست، سرمایهگذاریهای مشترک و همچنین گردشگری ضرورت دارد. چنین کنفرانسی در این زمینه میتواند به همکاریهای مثبتی در منطقه منجر شود».
رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: «از نظر ما جنگ در عراق، سوریه و بحرین راهحل نظامی ندارد. همه این نزاعها راهحل سیاسی دارد و باید به سمت راهحل سیاسی حرکت کرد و نباید هیچ جریان اصلی را در این کشورها که در آنها نزاع به وجود آمده به حاشیه راند.»
وی با اشاره به اینکه پیش از ارائه راهحل، باید مشکل شناسایی شود، ادامه داد: «در گفتگوهایی که در منطقه به آن نیاز داریم همه باید یکدیگر را درک کنند و بعد از شناسایی مشکل، راهحلها را ارائه دهند. ما میتوانیم در این زمینه گامهایی را برداریم و فکر میکنم رهبران جهان این توانایی را دارند.»
وزیر امور خارجۀ ایران همچنین دربارۀ استفاده از سلاحهای شیمیایی در سوریه گفت: «ایران نخستین کشوری بود که استفاده از سلاح شیمیایی را...محکوم کرد. استفاده از تسلیحات شیمیایی هرگز پذیرفتنی و بخشودنی نیست. نقض قوانین جنگی تحت هیچ بهانهای قابل پذیرش نیست.»
ظریف ادامه داد: «در حالی که پیشرفتهایی کسب کردیم و ایران در خلع سلاحهای شیمیایی در سوریه نقش مهمی را ایفا کرد، متأسفانه گروههای تروریستی (جبهة) النصره و داعش همچنان سلاح شیمیایی در اختیار دارند.»
ظریف با بیان اینکه «در جهان امروز، رسیدن به امنیت به قیمت ناامنی دیگران، امری غیرواقعبینانه است» به کشورهای منطقه پیشنهاد داد برای برقراری هماهنگیهای منطقهای «مجمع گفتگوی منطقهای» را تشکیل دهند.
وزیر امور خارجه تأکید کرد: «کشورهای منطقۀ خلیج فارس باید وضعیت تفرقه و تنش کنونی را پشت سر بگذارند و در مسیر برقراری هماهنگیهای منطقهای واقعبینانه حرکت کنند. این امر را شاید بتوان با یک مجمع گفتگوی منطقهای بر اساس اصول مورد توافق کلی و هدفهای مشترک آغاز کرد. چنین مجمعی میتواند ارتقادهندۀ تفاهم دربارۀ طیف وسیعی از موضوعات از جمله اقدامات اعتمادساز و امنیتساز و مبارزه با تروریسم، افراطگرایی و فرقهگرایی باشد.»