همزمان با ایام گرامیداشت سی و هشتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، در ایران از یک کشتی تحقیقاتی پیشرفته به نام کاوشگر دریایی خلیجفارس رونمایی شده است.
این کشتی با تکیه بر تواناییهای داخلی ساخته شده و میتواند نقش بسزایی در موفقیتهای علمی و اطلاعات دریایی ایران در خلیجفارس ایفا کند.
یوسف جلالی، خبرنگار پرس تیوی از بندرعباس گزارش میدهد:
این یک کشتی عادی نیست، بلکه آزمایشگاهی شناور است. کاوشگر دریایی خلیجفارس بالاخره برای استفاده در آبهای خلیجفارس آماده شد تا برای محققان اقیانوسشناسی ایران امکان آزمایش بر روی گسترۀ وسیعی از این پهنۀ آبی را در کاوشگری بومی فراهم کند.
این کشتی تحقیقاتی 50 متر طول، 10 متر عرض و 12 متر ارتفاع دارد و قادر است 3 هزار مایل را با سرعت 15 گره دریایی بپیماید.
این کشتی توسط وزارت دفاع ایران طراحی و تولید شده و طی مراسمی در شهر بندرعباس به پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی ایران تحویل داده شد.
دریادار امیر رستگاری، رئیس سازمان صنایع دریایی وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران، گفت: «کاوشگر دریایی خلیجفارس مجهز به سیستمهای ارتباط ماهوارهای، سیستم نیروی محرکه پیشرفته، انتقال دادهها و تمام فنآوریها، تکنیکها و دستاوردهایی است که هر کاوشگری لازم دارد.»
در این کشتی تحقیقاتی یک آزمایشگاه پیشرفتۀ اقیانوسشناسی و هیدروگرافی (نقشهبرداری دریایی) مجهز به تجهیزات پیچیده برای فعالیت در اعماق مختلف دریا قرار دارد.
موسسۀ ملی اقیانوسشناسی ایران اعلام کرده است ایران بهعنوان کشوری با پهنۀ آبی وسیع نیاز به ارتقای تکنولوژی دریایی خود در همۀ ابعاد بهمنظور شناخت و اشراف کامل اطلاعاتی بر آبهای خود دارد.
دکتر ناصر حاجیزاده ذاکر، رئیس پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جَوی، گفت: «ایران به لحاظ دریایی وضعیتی خاص دارد که فرصت اعتلای کشور در آینده را فراهم کرده است. این کشتی میتواند به پیشرفت (علمی و اطلاعاتی) ایران در آبهای خود کمک و امکان بیشتری برای توسعۀ فنآوری دریایی کشور فراهم کند.»
حاجیزاده ذاکر افزود: «انقلاب اسلامی به ما آموخت که بر تواناییهای خود تکیه کنیم. این کشتی توسط کارشناسان داخلی ساخته شده و در حد نمونههای خارجی است.»
مراسم تحویل این کشتی همزمان با ایام گرامیداشت سی و هشتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در ایران صورت گرفت. مقامات ایرانی میگویند این پیشرفت، مدیون خودکفایی کشور است که پس از انقلاب به دست آمده است.
این اولین بار است که ایران موفق به ساخت کاوشگر دریایی با تکیه بر تواناییهای داخلی میشود. این کشور در گذشته برای آزمایشهای دریایی مجبور بود به خارجیها متوسل شود که هزینههای زیادی را تحمیل میکرد.
انتظار میرود کاوشگر دریایی خلیجفارس به موفقیتهای بسیاری نائل شود. طراحی و ساخت این کشتی در وزارت دفاع ایران 4 سال به طول انجامید. اجرای این پروژۀ عظیم این امکان را فراهم کرد تا کشور برای انجام تحقیقات دریایی خود از کاوشگر بومی استفاده کند که در نهایت به استفادۀ پایدار از منابع دریایی منجر خواهد شد.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.