گزینۀ انتخابی دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا، برای پست معاونت آژانس اطلاعات مرکزی این کشور مخالفت و بیم و هراس قانونگذاران و فعالان حقوق بشر را برانگیخته است.
بر اساس گزارشها، جینا چری هَسپِل به معاونت مایک پومپئو، رئیس سیا، منصوب شده است. وی نخستین زنی است که پیش از این ریاست عملیات سری سازمان سیا را به عهده داشته و جاسوسی باسابقه در اجرای عملیات مخفی به شمار میآید.
به گزارش رسانههای امریکا، ازجمله روزنامه نیویورکتایمز، هسپل در سال ۲۰۰۲ بهعنوان مأمور مخفی بر برنامۀ شکنجۀ مظنونان تروریستی نظارت داشته و در نابود کردن نوارهای ویدئویی حاوی مستندات شکنجههای بیرحمانه و زندانهای مخفی سیا در تایلند نیز دخالت داشته است.
وی که در سال 1985 میلادی به استخدام آژانس اطلاعات مرکزی امریکا (سیا) درآمد، مأموریتهایی را در نقاط مختلف جهان، بهویژه لندن، انجام داده است.
هسپل همچنین ریاست یکی از زندانهای مخفی امریکا را در تایلند به عهده داشته است که در آن برای اعترافگیری از زندانیان از شیوههای مختلف شکنجه استفاده میشد.
گزینۀ انتخابی ترامپ همچنین با توجه به ارتباط وی با رسوایی سیا در شکنجۀ مظنونهای متهم به فعالیتهای تروریستی، مخالفت و نگرانی شدید قانونگذاران حزب دموکرات و فعالان حقوق بشر را برانگیخته است.
بر اساس گزارش رسانههای امریکا، سناتور دایان فاینشتاین، از اعضای برجستۀ کمیتۀ اطلاعات مجلس سنای امریکا، در سال 2013 از ارتقای هسپل به مقام ریاست عملیات و مأموریتهای مخفی سیا جلوگیری کرد . نقش وی در برنامۀ بهاصطلاح پیشرفتۀ بازجویی علت این اقدام بود.
فعالان حقوق بشر مستقر در امریکا نیز ارتقای شغلی هسپل را نشانهای دانستهاند که بر «بیم و هراس شدید آنها دربارۀ اهداف دولت جدید» مهر تأیید میزند.
ترامپ در تبلیغات جنجالبرانگیز انتخاباتی خود بارها اعلام کرد در برخورد با افراد مظنون به اقدامات تروریستی، از شکنجههایی بسیار شدید استفاده خواهد کرد.
گزارشهای منتشرشده همچنین از تصمیم دولت ترامپ برای بازگشایی زندانهای مخفی سیا در خارج از مرزهای امریکا حکایت دارند.
نگرانی دیدهبان حقوق بشر از موضع ترامپ درباره شکنجه
اظهارات ترامپ مبنی بر استفاده از روشهای خشونتبار بازجویی، نگرانی سازمان حقوقی بینالمللی دیدهبان حقوق بشر را نیز برانگیخته است.
کنت راث، مسئول اجرایی دیدهبان حقوق بشر، 28 آبان، ضمن ابراز نگرانی دربارۀ سخنان ترامپ گفت رویکرد و اظهارات وی را به دقت دنبال خواهد کرد.
مدیر اجرایی دیدهبان حقوق بشر همچنین از عمل نکردن اوباما، رئیسجمهور پیشین، به وعدۀ خود برای پیگرد عاملان شکنجه در زندان گوانتانامو ابراز تأسف کرد و گفت این موضوع سبب شده است زمینه برای تکرار سیاست شکنجه در زمان ریاستجمهوری ترامپ همچنان فراهم باشد.
مأموران سازمان اطلاعات مرکزی امریکا (سیا) بعد از حوادث یازده سپتامبر 2001، در مراحل بازجویی از مظنونهای تروریستی از روشهای مختلف شکنجه استفاده میکردند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.