شماری از سناتورهای دموکرات امریکا دستور اجرایی دونالد ترامپ را در زمینۀ ممنوعیت ورود اتباع 7 کشور از جمله ایران به امریکا محکوم کردند.
طبق این دستور که جمعه (8 بهمن) یک هفته پس از آغاز دورۀ ریاستجمهوری ترامپ امضا شد ورود تمامی اتباع ایران، عراق، سوریه، سودان، لیبی، یمن و سومالی به امریکا به مدت 90 روز ممنوع است و «برنامۀ پذیرش پناهجویان» در امریکا به مدت 120 روز به حالت تعلیق درمیآید.
چاک شومر، رهبر اقلیت دموکرات در مجلس سنای امریکا اندکی پس از امضای این دستور آن را نوعی «عقبگرد و زننده» خواند و گفت: «اشک از گونههای مجسمۀ آزادی فرومیریزد.»
سناتور الیزابت وارن و سناتور کامالا هریس نیز این دستور اجرایی را ممنوعیتی برای مسلمانان توصیف کردند. وارن این اقدام را «خیانت به ارزشهای امریکا» خواند و افزود «ممنوعیت مسلمانان تحت هر عنوان دیگری که مطرح شود باز هم ممنوعیت مسلمانان است.»
سناتور کریس مورفی جمعه در صفحۀ شخصی خود در شبکۀ اجتماعی توییتر تصویری از آلان کردی، پسربچۀ 3 سالۀ سوری منتشر کرد که سال گذشته وقتی به همراه خانوادهاش قصد داشت بهعنوان پناهجو وارد اروپا شود در دریای مدیترانه غرق شد.
مورفی با انتقاد از سناتورهایی که در برابر دستور ترامپ سکوت اختیار کردهاند، گفت: «خطاب به همکارانم میگویم: اگر امروز تصمیم گرفتید ساکت باشید دیگر برای من دربارۀ رهبری اخلاقی امریکا موعظه نکنید.»
مورفی جمعه در سرمقالۀ هافینگتون پست با تقبیح دستور اجرایی ترامپ گفته بود وی اکنون «مسیری برای تولد دوباره» در اختیار گروه تروریستی داعش قرار داده است.
این سناتور امریکایی افزود: «آنها (داعشیها) میتوانند از مطلبی که وی (ترامپ) امروز اعلام کرد بهعنوان تأییدی بر این موضوع که امریکا در حال جنگ با مسلمانان است، استفاده کنند، بهویژه مسلمانانی که در شرایط بسیار سخت زندگی میکنند.»
سناتور دایان فاینستاین نیز با استناد به تصویر این پسربچۀ سوری در بیانیهای اعلام کرد: «از لحاظ امنیت ملی هیچ دلیل مشروعی برای ممنوعیت ورود مهاجران که اکثر آنها زنان و کودکانی هستند که وحشت مطلق را تجربه کردهاند، وجود ندارد.»
سناتور کوری بوکر و سناتور جین شاهین نیز به ترتیب دستور ترامپ را «اساساً غیر امریکایی» و «بهشدت غیرانسانی» خواندند.
سناتور برایان شاتز نیز در مطلبی در توییتر نوشت: «مایۀ خجالت، مایۀ تأسف، مایۀ شرمساری. امروز یک روز سیاه بود. من حس خوبی ندارم.»
بااینوجود، سناتورهای عالیرتبۀ جمهوریخواه ازجمله پال رایان، رئیس مجلس نمایندگان امریکا از دستور ترامپ حمایت و با انتشار بیانیهای اعلام کردند اقدام رئیسجمهور برای حصول اطمینان از اینکه «ما برای اطلاع دقیق از هویت افرادی که به کشورمان وارد میشوند تمامی اقدامات ممکن را انجام میدهیم، صحیح است.»
این در حالی است که «شورای روابط اسلامی-امریکایی» که هدف از ممنوعیت ورود مهاجران به امریکا را «ممنوعیت ورود مسلمانان» میداند بهمحض امضای این دستور روند شکایت علیه ترامپ را آغاز کرد.
لنا مصری، مدیر حقوقی این شورا در مصاحبه با روزنامۀ ایندیپندنت گفت هدف از این شکایت «به چالش کشیدن مطابقت این دستور با قانون اساسی است که بهوضوح مشخص است برای هدف قرار دادن مسلمانان طراحی شده است.»
ترامپ از زمانی که در تبلیغات انتخاباتیاش خواهان «پایان تمام و کمال ورود مسلمانان به امریکا» شد با انتقادهای مسلمانان، گروههای حقوق بشر، رقبای دموکرات و بسیاری از طرفدارانش در حزب جمهوریخواه مواجه شده است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.