دو کشتی جنگی روسیه در یکی از بنادر فیلیپین لنگر انداختهاند که میتواند نشانگر آغاز دورانی جدید از همکاری نظامی دو کشور باشد.
ناوشکن ضد زیردریایی ادمیرال تریبوتس و کشتی بوریس بوتوما، هر دو متعلق به روسیه، سهشنبه در لنگرگاه جنوبی مانیل لنگر انداختند و قرار است یک هفته در آنجا بمانند.
به گزارش پرس تیوی به نقل از راشاتودی، مقامات نظامی دو کشور قرار است در طول این مدت در مورد اقدامات مشترک در مبارزه با تروریسم و دزدی دریایی در منطقه، گفتگو کنند.
مسکو همچنین ابراز تمایل کرده است در آینده تمرینات نظامی مشترکی را با حضور نیروهای فیلیپین در منطقه انجام دهد.
دریادار ادوارد میخائیلوف، معاون فرمانده ناوگان اقیانوس آرام نیروی دریایی روسیه، سهشنبه در نشستی خبری خطاب به همتایان فیلیپینی خود گفت: «در آینده، شاید بتوانیم رزمایش نظامی (مشترک) داشته باشیم تا بتوانیم به شما کمک کنیم و اطلاعاتمان را با شما برای مقابله و یا حل معضل دزدی دریایی و تروریسم به اشتراک بگذاریم.»
میخائیلوف که در صدر هیئتی از نیروی دریایی روسیه به مانیل رفته است، افزود روسیه میتواند در توسعه قابلیتهای دریایی فیلیپین در آینده مفید واقع شود.
این مقام نیروی دریایی روسیه تأکید کرد مسکو میتواند در هر زمینهای که ارتش فیلیپین نیاز داشته باشد، به آن کمک کند.
میخائیلوف همچنین ابراز امیدواری کرد ظرف چند سال آینده تمرینات نظامی مشترک در دریای چین جنوبی با مشارکت روسیه، فیلیپین، چین و «شاید» مالزی صورت گیرد.
جان کربی، سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا، در واکنش خبر پهلو گرفتن نیروی دریایی روسیه در بندر مانیل ادعا کرد: «رابطۀ دفاعی بین ایالاتمتحده و فیلیپین بسیار قوی میماند.»
فیلیپین سابقاً روابطی قوی با امریکا داشت اما در ماههای اخیر این روابط بهطور قابلتوجهی تیره شده است.
تنش میان واشنگتن و مانیل در پی انتقاد باراک اوباما، رئیسجمهور امریکا از شیوۀ مبارزۀ دولت فیلیپین با قاچاقچیان مواد مخدر تشدید شده است.
رودریگو دوترته، رئیسجمهور فیلیپین چند ماه پیش در سفر رسمی به چین اعلام کرد که قصد دارد روابط با روسیه و چین را نزدیکتر کند.
دوترته اواخر آذر امسال نیز تهدید کرد که توافق نظامی که به امریکا اجازۀ استقرار نیرو و برگزاری رزمایش در فیلیپین را میدهد، لغو خواهد کرد.
وی خطاب به نظامیان امریکایی گفت: «آماده رفتن از فیلیپین باشید. برای لغو احتمالی توافقنامۀ نظامی آماده باشید.»
امریکا پیشتر به خاطر آنچه مسائل مرتبط با حقوق بشر خواندهشده، برنامه کمک به فیلیپین را تمدید نکرد.
دولت آمریکا با ادعای نگرانی از نقض دموکراسی و حاکمیت قانون در فیلیپین از تمدید این برنامه خودداری کرده است.
تشکیل ائتلافهای جدید در منطقۀ جنوب شرق آسیا به این معنی است که فضا برای جولان امریکا در منطقه کمتر میشود هرچند اختلافات ارضی در منطقه ممکن است این ائتلاف را به چالش بکشد.
چند ماه پیش، دِلفین لورنزانا، وزیر دفاع فیلیپین در سفری رسمی به روسیه رفت تا چشمانداز همکاری نظامی میان دو کشور را بررسی کند. دو طرف طی این سفر دربارۀ نهایی کردن توافق مشترک همکاری دفاعی ابراز تمایل کردند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.