ابوالقاسم فردوسی، شاعر ایرانی، برای تمام فارسیزبانان در ایران، تاجیکستان و مناطق دیگر یک نماد فرهنگی است.
آنها به شاهنامه، شاهکار فردوسی، که به معنای کتاب پادشاهان است، توجه زیادی میکنند.
هومن عابدی، خبرنگار شبکۀ پرس تیوی در تاجیکستان، با یکی از هنرمندانی که با الهام از شاهنامه، آثار برجستهای خلق کرده، گفتگو کرده است.
در زیر مشروح این گزارش را میخوانید:
داستان وطنپرستی و شجاعت ایرانیان بر بوم نقاشی یک هنرمند تاجیک: علاقۀ شدید این مرد به ابوالقاسم فردوسی، شاعر ایرانی قرن چهارم- پنجم هجری، و شاهکار وی یعنی شاهنامه یا کتاب پادشاهان، الهامبخش این هنرمند در تصویرسازی داستانهای حماسی شاهنامه بودهاند.
فرهاد دولتاف، نقاش تاجیک، میگوید: «این اثر جنگ وطن نام دارد. در اینجا میتوانید قهرمانان شاهنامه از جمله رستم و سیاوش را ببینید. من تمام تلاشم را کردهام که حس میهنپرستی و جوانمردی آنان را به شیوهای سورئال نشان دهم.»
دولتاف همچنین تصاویری از شخصیتهای اساطیری را چون کاوۀ آهنگر و سهراب، پسر رستم، که زندگیاش به طرز غمانگیزی در آغوش پدر پایان مییابد، خلق کرده است. علاوه بر این، وی تصویری از گُردآفرید نیز نقاشی کرده است. گُردآفرید بانوی قهرمانی است که با سهراب جنگید و حرکت نیروهایی را که به سمت ایرانزمین در حرکت بودند، به تأخیر انداخت.
اما مهمترین نکته دربارۀ این نقاشیها آن است که این هنرمند فارسیزبان از تخیل خود برای خلق شخصیتهای تاریخی بهره گرفته است. هر یک از آثار وی، داستانی برای گفتن دارد.
او در اینباره میگوید: «در اینجا میتوانید تختجمشید (پرسپولیس) را ببینید چراکه من سعی کردهام ویژگیهای معماری ایرانی را نیز نمایش دهم. مهمترین قهرمانان شاهنامه نیز درحالیکه روی یک کتاب ایستادهاند، دیده میشوند. این کتاب شاهنامه است. همچنین فردوسی را میبینید که در میان شخصیتهای زاییدۀ ذهنش نشسته است.»
در گوشهوکنار خانۀ فرهاد نقاشیهایی با موضوعات دیگر نیز وجود دارد، اما وی همواره مجذوب فردوسی بوده است.
فردوسی در تاجیکستان نیز مانند ایران یک نماد فرهنگی است. او به قدری بر فرهنگ تاجیک تأثیرگذار بوده که زندگینامۀ وی در مقاطع مختلف تحصیلی در مدارس تاجیکستان تدریس میشود. علاوه بر این، تقریباً تمام هنرمندان این کشور اثری هنری در ارتباط با فردوسی و شاهکار وی، یعنی شاهنامه، خلق کردهاند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.