دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب امریکا، از دولت این کشور خواست تا پیشنویس قطعنامهای را که خواستار توقف شهرکسازی رژیم صهیونیستی در سرزمینهای فلسطینی است، وتو کند.
ترامپ روز پنجشنبه و ساعاتی پیش از رأیگیری شورای امنیت سازمان ملل دربارۀ پیشنویس پیشنهادی مصر علیه رژیم صهیونیستی، گفت: «قطعنامۀ شورای امنیت سازمان ملل دربارۀ اسرائیل باید وتو شود.»
وی گفت: «صلح میان اسرائیلیها و فلسطینیان تنها از طریق برگزاری مذاکرات مستقیم میان طرفین و نه از طریق اعمال فشار از سوی سازمان ملل، حاصل خواهد شد.»
ترامپ گفت: «تصویب این قطعنامه اسرائیل را در جایگاهی بسیار ضعیف در مذاکرات قرار میدهد و بسیار ناعادلانه است.»
این پیشنویس در صورت تصویب از رژیم صهیونیستی میخواهد تا «فوراً و بهطور کامل همۀ فعالیتهای شهرکسازی در سرزمینهای اشغالی فلسطین، ازجمله قدس شرقی را متوقف کند.»
امریکا از دیرباز با استفاده از حق وتوی خود از تصویب هرگونه قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل علیه رژیم صهیونیستی جلوگیری کرده است.
دولت باراک اوباما، رئیسجمهور امریکا، بهشدت از ادامۀ شهرکسازی رژیم صهیونیستی در سرزمینهای اشغالی کرانۀ باختری و قدس شرقی انتقاد کرده است و از مخالفان آن به شمار میآید.
امریکا در سال 2011 نیز پیشنویس قطعنامۀ شورای امنیت در محکومیت ادامۀ شهرکسازی رژیم اسرائیل را وتو کرده بود.
قطعنامهای که روز پنجشنبه به رأی گذاشته خواهد شد، تصریح میکند که شهرکسازیهای رژیم اسرائیل «هیچ مبنای قانونی ندارد و نقض آشکار قوانین بینالمللی است.»
این پیشنویس همچنین دربارۀ ادامۀ شهرکسازی رژیم صهیونیستی بهشدت ابراز نگرانی کرده و آن را «اقدامی خطرناک که ماهیت راهحل دو کشور را به مخاطره میاندازد»، توصیف کرده است.
سازمان ملل و بیشتر کشورهای جهان، شهرکهای اسرائیلی ساختهشده در کرانۀ باختری و بیتالمقدس را غیرقانونی میدانند چرا که رژیم صهیونیستی در جنگ سال 1967 این سرزمینها را اشغال کرد. بر مبنای کنوانسیون ژنو هرگونه ساختوساز از سوی اشغالگر در سرزمینهای اشغالی ممنوع است.
بیش از نیم میلیون اسرائیلی در بیش از 230 شهرک که اسرائیل بعد از جنگ 1967 و اشغال سرزمینهای فلسطینی در کرانه باختری و شرق بیتالمقدس ساخته است، سکنی گزیدهاند.
فلسطینیان به دنبال تشکیل کشوری مستقل در کرانۀ باختری و نوار غزه به پایتختی بیتالمقدس هستند. آنها همچنین خواستار خروج رژیم صهیونیستی از سرزمینهای اشغالشده هستند، اما اسرائیل از بازگشت به مرزهای پیش از جنگ ششروزه امتناع میکند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.