دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب امریکا، میگوید دیوید فریدمن، مشاورش را که از حامیان رژیم صهیونیستی است، بهعنوان نامزد سفارت این کشور در اراضی اشغالی فلسطینی معرفی میکند.
فریدمن در حالی نامزد این پست شده که وی از حامیان انتقال سفارت امریکا از تلآویو به قدس اشغالی است؛ اقدامی که خط قرمز فلسطینیان و خط بطلانی بر راهحل تشکیل دو کشور در سرزمینهای اشغالی خواهد بود.
این اظهارات فریدمن همراستا با اظهارات ترامپ در خلال فعالیتهای انتخاباتیاش بود؛ ترامپ وعده داده بود که قدس را بهعنوان پایتخت جدانشدنی رژیم اسرائیل به رسمیت خواهد شناخت؛ اقدامی که چندین دهه سیاست امریکا را تغییر خواهد داد.
فریدمن پیشتر گفته بود وی معتقد است شهرکسازی رژیم صهیونیستی غیرقانونی نیست و با ممنوعیت شهرکسازی در کرانۀ باختری و قدس شرقی مخالف است؛ نظری که مخالف چندین دهه سیاست امریکا در قبال اسرائیل است.
جمهوریخواهان از مدتها پیش خواهان انتقال سفارت امریکا از تلآویو به قدس و به رسمیت شناختن این شهر بهعنوان پایتخت رژیم صهیونیستی هستند.
این در حالی است که دولتهای پیشین امریکا، چه دموکرات و چه جمهوریخواه، از این تصمیم سر باز زدهاند.
60 سال است که امریکا قدس را بهعنوان بخشی از رژیم صهیونیستی به رسمیت نمیشناسد؛ همچنین دادگاه عالی امریکا سال گذشته در حکمی اعلام کرد برای کسی که محل تولدش شهر بیتالمقدس است، نمیتوان روادید «اسرائیلی» صادر کرد.
کنگرۀ امریکا در سال 1995 قانون انتقال سفارت امریکا از تلآویو به قدس را تصویب کرد و این قانون از زمان تصویب، هر شش ماه یکبار از سوی رؤسای جمهور امریکا به تعویق افتاده است. باراک اوباما، رئیسجمهور امریکا، نیز در تاریخ 12 آذر بهمانند بیل کلینتون و جورج دابلیو بوش، رؤسای جمهور اسبق این کشور، با انتقال سفارت مخالفت و دلیل آن را تهدیدهای امنیتی عنوان کردند.
از سوی دیگر درحالیکه راهحل تشکیل دو کشور یکی از اصول سیاست خارجی امریکا در سالهای اخیر، چه در میان دموکراتها و چه در میان جمهوری خواهان، بوده است، فریدمن چندی پیش بر لزوم کنار گذاشتن راهحل تشکیل دو کشور در اراضی اشغالی سخن به میان آورده است.
اظهارات فریدمن حتی اعتراض برخی نهادهای اسرائیلی را نیز درآورده است. جی-استریت، یک گروه اسرائیلی، گفت این گروه «شدیداً» با اظهارات فریدمن دربارۀ راهحل تشکیل دو کشور مخالف است.
این گروه ضمن انتقاد از فریدمن گفت: «این نامزدی (نامزدی فریدمن برای سفارت امریکا در اسرائیل) بدون در نظر گرفتن ملاحظات انتخابشده است و وجاهت امریکا در منطقه و اعتبار این کشور در سراسر جهان را به خطر میاندازد.»
این در حالی است که سازمان ائتلاف یهودیان جمهوریخواه، از انتخاب فریدمن استقبال کرده و وعده داده تا با فریدمن برای انتقال سفارت امریکا به قدس همکاری خواهد کرد.
موضع نامشخص ترامپ
در همین حال موضع خود ترامپ دربارۀ اسرائیل مشخص نیست. وی مدتها گفته بود که مذاکره تنها راه دستیابی به توافق میان اسرائیل و فلسطینیان است.
وی همچنین یک سال پیش به خاطر امتناع از پایتخت خواندن قدس از سوی ائتلاف یهودیان جمهوریخواه موردانتقاد قرارگرفته بود.
ترامپ همچنین گفته بود برقراری صلح به این بستگی دارد که اسرائیل بخواهد هزینه بدهد یا خیر و تأکید کرده بود که وی در مذاکرات «بیطرف» باقی خواهد ماند.
ترامپ به دنبال طرح این اظهارات، از سوی مارکو روبیو و تد کروز، دیگر نامزدهای حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری امریکا بهشدت موردانتقاد قرار گرفت.
این در حالی است که در نشست کمیتۀ امور عمومی امریکایی اسرائیلی، لابی طرفدار اسرائیل در امریکا، وی خود را یک حامی قدرتمند رژیم صهیونیستی عنوان کرد.
در همین حال دان شاپیرو، سفیر کنونی امریکا در سرزمینهای اشغالی، از ترامپ خواسته است تا سیاست کنونی واشنگتن در قبال تلآویو را ادامه دهد.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.