دیدهبان حقوق بشر در بیانیهای مقامهای نیجریه را به پایان دادن به سرکوب جنبش اسلامی این کشور و آزاد کردن رهبر این جنبش فراخوانده است.
این نهاد مستقر در نیویورک چهارشنبه اعلام کرد: «مقامهای نیجریه باید هر فردی را که علیه اعضای جنبش اسلامی مرتکب جنایت شده مجازات و اقدامات فوری را مطابق با حکم دادگاه مبنی بر آزادی... زکزاکی و همسرش اتخاذ کنند.»
موج سرکوب شیعیان در نیجریه از آذر سال گذشته با یورش نظامیان این کشور به یک حسینیه در شهر زاریا در ایالت کادونا آغاز شد. شیخ ابراهیم زکزاکی، رهبر جنبش اسلامی نیجریه و همسرش، در جریان این حمله دستگیر شدند و بیش از یک سال است که در زندان بهسر میبرند.
بر اساس اعلام دیدهبان حقوق بشر، این بیانیه به دنبال گزارش تحقیق کمیسیون قوۀ قضائیه نیجریه صادر شده است. بر اساس نتایج بررسیهای این کمیسیون «نیروهای ارتش نیجریه علیه اعضای جنبش اسلامی در جریان درگیریهای 14-12 دسامبر از قوۀ قهریه استفاده کردهاند.»
مائوسی سگون، پژوهشگر ارشد مسائل نیجریه در دیدهبان حقوق بشر، گفت: «نقش سربازان (ارتش) در حوادث زاریا و اقدامات بعدی پلیس در قبال جنبش اسلامی، تردیدهای جدی را دربارۀ تعهدات نیجریه برای ایجاد اصلاحات در ارتش ایجاد کرده است.»
سگون خاطرنشان کرد «تداوم سرکوبگری دولت محلی در کادونا علیه این گروه (اسلامی) بدون مجازات کردن مهاجمان» نشاندهندۀ بیتوجهی به اجرای عدالت است.
دولت نیجریه علاوه بر ممنوع کردن فعالیت جنبش اسلامی نیجریه، هفتۀ گذشته نیز به خاطر آنچه که قانونشکنی این تشکل ظرف 30 سال گذشته خواند، خواهان محاکمۀ زکزاکی شد. دولت همچنین این جنبش را به آنچه «تبعیت از یک قدرت خارجی» خواند، متهم کرد.
در حملۀ نظامیان نیجریه به شیعیان در روزهای 12 و 14 دسامبر 2015 (21 و 23 آذر 1394) در شهر زاریا حدود 350 نفر، از جمله سه فرزند شیخ زکزاکی، به قتل رسیدند.
نیروهای ارتش همچنین خانۀ زکزاکی و چند ساختمان متعلق به جنبش اسلامی نیجریه را تخریب کردند.
رهبر جنبش اسلامی نیجریه نیز در این حمله به شدت زخمی شد و بینایی چشم چپ خود را از دست داد.
سازمان عفو بینالملل اوایل اردیبهشت 1395 ارتش نیجریه را به کشتار شیعیان، دفن کردن آنها در گورهای جمعی و نابود کردن مستندات مرتبط با این جنایت متهم کرد.
این سازمان بینالمللی همچنین تصاویری ماهوارهای به گزارش خود ضمیمه کرده بود که محل گورهای جمعی شیعیان در نیجریه را نشان میداد.
شهروندان نیجریه با برپایی تظاهرات در سراسر این کشور خواستار آزادی شیخ زکزاکی شدند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.