بر اساس اسنادی که اخیراً فاش شده است آژانسهای جاسوسی امریکا و انگلیس تلاش کردهاند تا اطلاعات تلفنهای همراه مسافران در پروازهای تجاری ازجمله ایرفرانس را رهگیری کنند.
بر اساس این اسناد که ادوارد اسنودن، افشاگر برنامههای جاسوسی واشنگتن و کارمند سابق آژانس امنیت ملی امریکا فاش کرده است، خطوط هوایی ایرفرانس و سازمان امنیت داخلی انگلیس موسوم به جی سی اچ کیو (GCHQ) از اهداف اولیۀ این برنامه بودهاند.
این برنامههای جاسوسی که از سال 2007 میلادی اجرا شد، امکان دسترسی به اطلاعات تلفنهای همراه مسافران را فراهم میآورده است.
به گزارش نشریه فرانسوی لوموند که با مشارکت پایگاه خبری اینترسپت به آرشیو اسنودن دسترسی دارد، نوشت: «استفادۀ تلفنهای همراه با امکان دسترسی به اینترنت در آسمان، موجب ایجاد برنامههای خاصی در آژانس امنیت ملی آمریکا و نیز سازمان امنیت داخلی انگلیس موسوم به جی سی اچ کیو GCHQ شد.»
اگرچه معمولا استفاده از تلفن همراه برای مسافران در پروازها میسر نیست اما برخی از خطوط هوایی به مسافران اجازه میدهند تا از طریق اتصال به یک شبکه مخصوص وای فای، از امکانات مبتنی بر اینترنت درگوشیهای تلفن خود استفاده کنند.
در سال 2012 دستکم 27 شرکت هوایی ا ز جمله شرکت هوایی بریتیش ایرویز، آئروفلوت، الاتحاد، کتی پاسیفیک، لوفتهانزا و سنگاپور ایرلاینز مسافران خود اجازه دادند تا از تلفن همراه خود حین پرواز استفاده کنند.
این گزارش افزود ایرفرانس نماد جاسوسی ارتباطاتی در هواپیماها بود و آژانس جاسوسی انگلیس درصدد برآمد تا با استفاده از یکی از هواپیماهای این خطوط نشان دهد سیستم جاسوسی از طریق شنود مکالمات تلفنی مسافران تا چه اندازه و چگونه کارایی دارد.
شرکت هوایی ایرفرانس در گفتوگو با نشریه لوموند در پاسخ به سؤالی درباره ادعاهای مطرحشده دربارۀ برنامههای آژانس جاسوسی امریکا و انگلیس از مسافران گفت: «مشخص است که ما تنها شرکت هوایی نبودیم که هدف جاسوسی و شنود قرار گرفتیم و درباره این شیوهها چیز زیادی نمیدانیم.»
اسناد داخلی بهدستآمده از این دو نهاد جاسوسی حاکی است، نتایج این برنامههای شنود تلفنی با کد رمز مخصوص موسوم به «Thieving Magpie» و «Homing Pigeon» که امکان گردآوری اطلاعات را در لحظه و آنی مهیا میساخت، تشریح شده است.
این گزارش افزود جاسوسی از اطلاعات تلفن همراه مسافران مستلزم این است که هواپیما در ارتفاع بالای 10 هزار فوت پرواز کند.
این گزارش افزود: «این سیستم سپس با مراجعه به فهرست مسافران پرواز، شمارۀ پرواز و کد خطوط، نام کاربر گوشی تلفن همراه موردنظر را تعیین و شناسایی میکرد.»
این برنامهها همچنین با ایجاد اخلال در عملکرد تلفن همراه کاربر را مجبور میکرد تا کدهای دسترسی خود را وارد کند و از این طریق به آژانس جاسوسی انگلیس امکان داده میشد تا اطلاعات را رهگیری و دریافت کند.
اسنودن، پیمانکار سابق آژانس امنیت ملی امریکا انتشار اسناد اطلاعاتی طبقهبندیشده این سازمان جاسوسی را از ماه ژوئن سال 2013 آغاز کرد که از گستردگی فعالیتهای جاسوسی آن حکایت داشت.
این اسناد همچنین نشان میداد این سازمان مکالمات تلفنی میلیونها امریکایی و خارجی و همچنین سران سیاسی کشورهای جهان را شنود میکرده است.