به گزارش روزنامۀ فایننشال تایمز، تیم انتقالی دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب امریکا، در حال بررسی طرحهای پیشنهادی برای اعمال تحریمهای غیرهستهای بر ایران است؛ اقدامی که احتمالاً واکنش شدید تهران را به دنبال خواهد داشت.
این گزارش به نقل از منابعی در کنگرۀ امریکا نوشت مقامات گروه انتقالی ترامپ، که مسئولیت انتقال قدرت در کاخ سفید را از رئیسجمهور قبلی (باراک اوباما) به رئیسجمهور منتخب (دونالد ترامپ) بر عهده دارند، نظرخواهی از جمهوریخواهان کنگره را دربارۀ گزینۀ اعمال تحریمهایی که تداخلی با توافق هستهای ایران ندارد، آغاز کردهاند.
این منابع گفتند آنها میتوانند بر مسائلی همچون برنامۀ دفاع موشکی ایران یا وضعیت حقوق بشر در این کشور تمرکز کنند.
مقامات تیم ترامپ همواره با جمهوریخواهان کنگره که اکنون اکثریت کرسیها را در اختیار دارند، در ارتباط بودهاند.
یکی از اعضای کنگره که با این تیم در ارتباط است، گفت: «آنها (اعضای تیم ترامپ) بهدقت گزینههای مورد نظر خود را بررسی کردهاند... و اعمال تحریمهای غیرهستهای یکی از مهمترین گزینههای احتمالی است.»
وی در طول مبارزات انتخاباتی خود ضمن انتقاد از توافق ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 شامل امریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه، آلمان و چین، بر سر برنامۀ جامع اقدام هستهای (برجام)، این توافق را «احمقانهترین توافق در تمام دوران» خوانده بود و اعلام کرده بود که درصورتیکه رئیسجمهور ایالاتمتحده شود، این توافق را پاره خواهد کرد.
در همین راستا، بسیاری از مقامهای امریکایی و جمهوریخواهان درخصوص پاره کردن برجام به ترامپ و تیم وی هشدار دادهاند. اخیراً جان برنان، رئیس آژانس اطلاعات مرکزی امریکا (سیا)، به ترامپ هشدار داد که لغو توافق هستهای با ایران «فاجعهبار» و «منتهای حماقت» است.
اینکه ترامپ چه رویکردی در قبال برنامۀ هستهای ایران و لغو تحریمها علیه این کشور که طبق برجام اجرایی شده، اتخاذ خواهد کرد، یکی از مهمترین مسائلی است که در نخستین ماههای آغاز به کار او بهعنوان رئیسجمهور امریکا، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
این در حالی است که پنجشنبه (11 آذر) مجلس سنای امریکا طرح تمدید 10 سالۀ تحریمها علیه ایران را بهاتفاق آراء تصویب کرد. در این جلسۀ سنا، طرح مذکور برای تمدید قانون تحریم موسوم به آیاساِی با 99 رأی موافق و بدون رأی مخالف به تصویب رسید.
پیشتر مجلس نمایندگان امریکا در تاریخ 25 آبان با 419 رأی موافق در مقابل یک رأی مخالف، این طرح را تصویب کرده بود و این لایحه اکنون برای تبدیل شدن به قانون تنها باید به امضای اوباما برسد.
مقامات امریکا در سال 1996 و در دورۀ ریاستجمهوری بیل کلینتون، ایران را به بهانۀ واهی تلاش برای دستیابی به تسلیحات هستهای، تحریم کردند.
ایران شدیداً این اتهام را رد و اعلام کرد بهعنوان یکی از امضاکنندگان متعهد به پیماننامۀ منع گسترش سلاحهای هستهای (انپیتی) و یکی از اعضای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، حق استفاده از فناوری هستهای برای اهداف صلحآمیز را دارد.
مسئولان ایرانی بارها تأکید کردهاند تمدید تحریمها علیه ایران نقض برجام است و واکنش ایران را در پی خواهد داشت.
اکنون طرفداران اعمال تحریمهای غیرهستهای جدید علیه ایران معتقدند از این طریق میتوانند تهران را به سازش در خصوص مسائل جاری خاورمیانه وادارند، بدون آنکه امریکا مجبور باشد بهایی برای زیر پا گذاشتن توافق هستهای بپردازد.
با این حال، تحلیلگران معتقدند این اقدام امریکا میتواند باعث دوری همپیمانان اروپایی ایالات متحده که این توافق را امضا کردهاند، از این کشور شود و همین فشارهای بینالمللی بر ایران را محدود کند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.