News   /   اروپا

چامسکی: نئولیبرالیسم اروپا را از هم می‌پاشاند

نوام چامسکی، تحلیل‌گر سیاسی سرشناس امریکایی در حال گفت‌وگو با شبکۀ روسی آرتی

نوام چامسکی، تحلیل‌گر سیاسی سرشناس امریکایی، می‌گوید افزایش راست‌گرایی و احساسات ضددولتی در نتیجۀ سیاست‎های شکست‎خوردۀ نئو-لیبرال در اروپا به احتمال زیاد منجر به فروپاشی اتحادیۀ اروپا خواهد شد.

این فیلسوف و زبان‌شناس مطرح این اظهارات را در گفت‌وگو با شبکۀ خبری آر‌تی روسیه مطرح کرد و افزود مارین لو پن، نامزد راست‌گرای ریاست‌جمهوری فرانسه، که مدافع برگزاری همه‌پرسی در مورد لغو عضویت فرانسه در اتحادیۀ اروپاست، شانس خوبی برای پیروزی در انتخابات سال آیندۀ دارد و ممکن است فرآیندی موسوم به «فرگزیت» جهت خروج فرانسه از اتحادیۀ اروپا را آغاز کند.

در تاریخ سوم تیر 1395، حدود 52 درصد (17.4 میلیون نفر) از مردم بریتانیا در یک همه‌پرسی به طرح «برگزیت» یعنی خروج بریتانیا از اتحادیۀ اروپا رأی دادند؛ در مقابل حدود 48 درصد (16.4 میلیون) موافق ماندن در این اتحادیه بودند.

چامسکی در عین‌حال گفت تصور نمی‌کند آلمان به دنبال خروج از اتحادیۀ اروپا باشد، زیر این کشور از عضویت در این اتحادیه سود می‌برد.

این تحلیل‌گر «فروپاشی اتحادیۀ اروپا» را تحولی «غم‌انگیز» خواند و افزود «سیاست‌های نئولیبرالی شکست‌خوردۀ از نسل گذشته» موجب افزایش قابل‌توجه محبوبیت احزاب راست‎گرا و افراطی در کشورهای اروپایی شده است.

چامسکی اتخاذ این سیاست‌ها را در اروپا عامل رکود و تضعیف دموکراسی دانست و افزود: «نتیجۀ چنین روندی این است که مردم خشمگین و سرخورده هستند و امید خود را به آینده از دست داده‌اند.»

وی ضمن تمجید از تشکیل اتحادیۀ اروپا به عنوان «یکی از دستاوردهای بزرگ دوران پس از جنگ جهانی دوم» گفت این اتحادیه عملاً ناکارآمد شده است.

این تحلیل‌گر گفت: «ایجاد یک ارز  واحد بدون ساختار مناسب سیاسی، فاجعه‌آمیز است. در اتحادیۀ اروپا هیچ فرآیندی برای کمک کردن ثروتمندان به  فقرا  در زمان بحران وجود ندارد.»

وی درعین‌حال برنامۀ گروه‎هایی مانند «دموکراسی جنبش 2025 اروپا» را که یانیس واروفاکیس، وزیر داراییِ سابق یونان، آن را پایه‎گذاری کرد و به دنبال برطرف‎ کردن مشکلات داخلی اتحادیۀ اروپا برای حفظ این اتحادیه بود، سازنده‎تر دانست.

چامسکی با اشاره به گزارش مجلۀ وال‌ استریت گفت: «در اروپا، هرکسی که در انتخابات پیروز می‎شود، از هر طیف سیاسی که باشد، سیاست همان‌گونه که بود پیش خواهد رفت...»

وی خاطرنشان کرد تمامی سیاست‌ها به سمت «بوروکراسی غیر منتخب» می‎رود و  هیچ کشوری در اتحادیۀ اروپا نمی‎تواند در مسیر منافع خود عمل کند.

این اظهارات درحالی مطرح شده‌اند که اخیراً جناح‌های راست‌گرا، نژادپرست و بعضاً افراطی در کشورهای اروپایی با اقبال عمومی مواجه شده‌اند.

مارین لو پن، رهبر حزب راست‌گرای جبهۀ ملی فرانسه (راست) و فرانسوا فیون، نخست‌وزیر پیشین فرانسه، دو نامزد راست‌گرای انتخابات ریاست‌جمهوری فرانسه 

در تازه‌ترین تحولات، فرانسوا فیون، نخست‌وزیر پیشین فرانسه، با پیروزی در انتخابات درون‌حزبی، نامزد حزب جمهوری‌خواهان فرانسه (حزب راست میانه)، در انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور شد و احتمالاً قرار است در انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور که ماه آوریل سال آینده (فروردین - اردیبهشت 1396) برگزار می‌شود، با مارین لو پن، رهبر حزب راست‌گرای جبهۀ ملی فرانسه، رقابت کند.

پیشتر در اتریش نیز نامزد پوپولیست یک حزب راست‌گرا در دور اول انتخابات ریاست‌جمهوری که 5 اردیبهشت برگزار شد، با کسب 35 درصد از آراء پیشتاز شد، اما در نهایت در دور دوم انتخابات به نمایندۀ حزب سبز باخت.

این درحالی است که اتریش طی 70 سال گذشته همواره تحت حکومت حزب سوسیال دموکرات و دموکرات مسیحی بود که «میانه‌رو» به حساب می‌آمدند.

در آن زمان ناظران سیاسی اعلام کردند که سیاست‌های ضدونقیض دولت ائتلافی حاکم اتریش در مواجهه با بحران پناهجویان منجر به عدم رضایت مردم از دولت شد. موضوعی که در کشور آلمان نیز موجب نارضایتی بخشی از مردم کشور و قدرت گرفتن دوبارۀ گروه‌ها و احزاب راست‌گرا و نژادپرست در آلمان شده است. 

 

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی‌وی فارسی» بلامانع است.


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.co.uk

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku