گروهی از نمایندگان مجلس اروپا با استناد به آنچه آنها نگرانیها در مورد وضع حقوق بشر در ترکیه اعلام کردهاند، خواستار توقف فوری مذاکرات برای عضویت این کشور در اتحادیۀ اروپا شدند.
این نمایندگان در جلسۀ روز سهشنبه هشدار دادند که یک «مستبد» ترکیه را رهبری میکند که همراه با «روسها و امریکاییها» به دنبال «نابودی» اتحادیۀ اروپا است.
قانونگذاران اروپایی تأکید کردند تا زمانی که ترکیه تلاشهای جدیتری برای برآورده کردن شرایط اتحادیۀ اروپا انجام نداده است، هرگونه مذاکره دربارۀ الحاق این کشور به اتحادیۀ اروپا متوقف شود.
مانفرد وبر، رهبر حزب راست میانهروی مردم اروپا، گفت: «پیام ما به ترکیه بسیار روشن است: مذاکرات الحاق باید فوراً متوقف شود.»
جیانی پیتلا، رهبر فراکسیون سوسیالیستها در مجلس اروپا، نیز گفت: «ترکیه تحت رهبری آقای اردوغان بیشتر و بیشتر به سمت یک رژیم اقتدارگرا پیش میرود.»
گای ورهوفستاد که ائتلافی از احزاب لیبرال را رهبری میکند نیز گفته است «روسها، امریکاییها و ترکها برای از بین بردن مدل اروپایی» همکاری میکنند.
وی همچنین دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب امریکا، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه را به تضعیف اتحادیۀ اروپا متهم کرد و افزود: «بهجای حلقهای از دوستان، حلقهای از خودکامگان دور اروپا را گرفته است.»
بازی باخت-باخت
بااینحال، فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، مواضع ملایمتری در قبال ترکیه اتخاذ کرده است.
موگرینی گفته است: «من فکر میکنم بهترین راه برای تقویت دموکراسی در ترکیه، تعامل با آن و باز نگهداشتن راههای گفتگوست.»
وی در جلسۀ مجلس اروپا افزود: «اگر روند الحاق به پایان برسد، به اعتقاد من هر دو طرف بازی را خواهند باخت.»
ترکیه از دهۀ 1960 تلاش خود را برای پیوستن به اتحادیۀ اروپا آغاز کرد، هرچند مذاکرات رسمی در این زمینه از سال 2005 آغاز شده است.
آنکارا و اتحادیۀ اروپا تاکنون توانستهاند تنها 16 فصل از 35 فصل اختلافات خود برای لغو روادید و تسریع فرایند عضویت را حلوفصل کنند.
اتحادیۀ اروپا از سرکوب منتقدان در ترکیه، بهویژه پس از کودتای نافرجام اخیر در این کشور، بهشدت انتقاد کرده است.
اظهارات اخیر رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، نشان میدهد که وی نیز به عضویت در اتحادیه اروپا خیلی امیدوار نیست.
اردوغان یکشنبۀ گذشته گفت ترکیه نباید بر پیوستن به اتحادیۀ اروپا «متمرکز شود» و بهجای آن میتواند به دنبال الحاق به سازمان همکاری شانگهای باشد.
وی افزود دربارۀ عضویت آنکارا در سازمان همکاری شانگهای که یک سازمان اوراسیایی و تحت نفوذ روسیه و چین است با پوتین و نورسلطان نظربایف، رئیسجمهور قزاقستان، گفتگوهایی داشته است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.