شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن، میگوید قانع شده است که این کشور در دورۀ ریاستجمهوری دونالد ترامپ میتواند رابطۀ اطمینانبخشی با امریکا داشته باشد.
آبه پنجشنبه پس از دیداری «غیر رسمی» با رئیسجمهور منتخب امریکا در نیویورک، به خبرنگاران گفت آن دو دیداری «بسیار صمیمانه» داشتهاند.
ترامپ که هفتۀ گذشته به عنوان رئیسجمهور جدید امریکا برگزیده شد و قرار است اول بهمن ماه زمام امور امریکا را در دست بگیرد، در اولین ملاقات خود با یکی از رهبران جهان، با آبه دیدار کرد.
نخستوزیر ژاپن فضای این دیدار را «گرم» توصیف کرد و گفت آن دو توافق کردهاند برای برقراری مذاکرات «گستردهتر و عمیقتر» باز هم با یکدیگر دیدار کنند.
اهمیت این دیدار که به درخواست نخستوزیر ژاپن و در برج ترامپ برگزار شد، در این بود که ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی خود به انتقاد از روابط راهبردی واشنگتن و توکیو پرداخته بود.
رئیسجمهور منتخب امریکا گفته بود که پیمان شراکت تجاری فرااقیانوسیه (تیپیپی) که اخیراً در پارلمان ژاپن تصویب شد، میبایست لغو شود. این درحالی است که توکیو و دولت امریکا این پیمان را راهحلی برای مقابله با قدرت اقتصادی چین میدانند.
بر اساس اظهاراتی که ترامپ پیش از انتخابات ریاستجمهوری امریکا بیان کرده بود، ژاپن باید برای باقیماندنِ پایگاههای نظامی امریکا در خاک خود، هزینۀ بیشتری متقبل شود.
ترامپ حتی در یکی از سخنرانیهای جنجالبرانگیز خود گفته بود چتر هستهای واشنگتن برای ژاپن و کرۀ جنوبی هزینههای بسیاری بر امریکا تحمیل کرده است و این دو کشور باید به فکر توسعۀ تسلیحات اتمی خود باشند.
اما نخستوزیر ژاپن که پیش از سفر به پرو برای شرکت در اجلاس سران آسیا-اقیانوسیه به دیدار ترامپ رفت، به خبرنگاران گفت: «بسیار مفتخرم که پیش از دیگر رهبران جهان با رئیسجمهور منتخب دیدار میکنم.»
وی افزود: «اتحاد ژاپن و امریکا محور دیپلماسی و امنیت در ژاپن است. این ائتلاف تنها هنگامی زنده میشود که بین ما اعتماد وجود داشته باشد.»
شبکۀ خبری سیانان امریکا به نقل از یکی از مقامات ارشدِ همراه آبه در دیدار با ترامپ اعلام کرد اعضای تیم انتقال ترامپ به گروه ژاپنی گفتهاند که نباید اظهارات پیشین ترامپ را خیلی جدی گرفت.
آبه در گفتوگو با خبرنگاران به دلیل غیررسمی بودن این دیدار، حاضر نشد دربارۀ اختلاف نظر ترامپ با توکیو بر سر مسائل دفاعی و تیپیپی سخنی بگوید، اما اظهار داشت اطمینان یافته است که «آقای ترامپ رهبری است که میتوان به او اطمینان کرد».
باراک اوباما، رئیسجمهور امریکا، از سال 2011 راهبرد منطقهای خود را بر آسیا متمرکز کرده است. واشنگتن معتقد است که برای کسب منافع بلند مدتِ واشنگتن، هیچ منطقهای مهمتر از آسیا نیست.
این رویکرد و مداخلۀ نظامی و سیاسی امریکا به خصوص در آسیای شرقی طی سالهای گذشته موجی از تنش به راه انداخته و موجب نگرانی مقامات چین شده است، اما با توجه به اظهاراتی که ترامپ در مبارزات انتخاباتی خود مطرح کرده است، به نظر میرسد وی در نظر دارد رویکرد متفاوتی در این منطقه اتخاذ کند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.