روسیه امضای اساسنامۀ تأسیس دیوان بینالمللی کیفری را پس گرفت و اعلام کرد این دیوان «مستقل نیست».
روسیه در سال 2000 اساسنامۀ رم برای تشکیل دیوان بینالمللی کیفری، اولین دادگاه دائمی جنایات جنگی، را امضا کرد اما هرگز پیمان آن را تأیید نکرد.
وزارت امور خارجۀ روسیه روز چهارشنبه بعد از پس گرفتن امضای اساسنامۀ تأسیس دیوان بینالمللی کیفری اعلام کرد: «این دادگاه آنطور که امید میرفت به (تعهدات خود) پایبند نبود و بهواقع به (نهادی) مستقل تبدیل نشد.»
مسکو اعلام کرد از روند تحقیقات دیوان بینالمللی کیفری دربارۀ جنگ کوتاه سال 2008 روسیه با گرجستان، ناراضی است و این دادگاه در روند تحقیقات خود تجاوز نظامی تفلیس علیه غیرنظامیان در اوستیای جنوبی، از جمهوریهای جداییطلب گرجستان، را نادیده گرفته است.
وزارت امور خارجۀ روسیه اعلام کرد: «در این شرایط هیچکس نمیتواند از اعتماد به دیوان بینالمللی کیفری سخن بگوید.»
این بیانیه میافزاید تصمیم «برای عضو نبودن در دیوان بینالمللی کیفری» از سوی ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، اتخاذشده است و بر اساس این تصمیم روسیه «امضای خود از این سند» را پس میگیرد.
پوتین روز چهارشنبه این فرمان را امضا کرد و به دولت دستور داد تا این تصمیم را به اطلاع دبیر کل سازمان ملل برساند.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجۀ روسیه، گفت: «ما امضای خود را پس گرفتیم، بنابراین همۀ تعهدات مرتبط به این امضا لغو شده است. دیگر هیچ تعهدی وجود ندارد.»
دیوان بینالمللی کیفری تحقیقات اولیه دربارۀ اتهام جنایات جنگی در اوکراین در خلال اعتراضات خیابانی در اواخر سال 2013 و همچنین حوادث پس از فوریه 2014 ازجمله الحاق شبهجزیرۀ کریمه به روسیه و سقوط پرواز اماچ 17 در مناطق شرقی اوکراین را آغاز کرده است.
دیوان بینالمللی کیفری روز دوشنبه در گزارشی اعلام کرد، اطلاعات موجود نشان میدهد که شرایط در کریمه «بهمنزلۀ مناقشۀ مسلحانه میان اوکراین و فدراسیون روسیه» است.
در این گزارش آمده است دیوان در حال بررسی اتهامات علیه روسیه است تا مشخص شود مناقشه در شرق اوکراین میان جداییطلبان طرفدار روسیه و نیروهای دولتی، «میتواند بهواقع ماهیتی بینالمللی داشته باشد» و بر اساس مفاد مرتبط در اساسنامه رم قابلبررسی است یا خیر.
کشورهای غربی روسیه را به دخالت در امور داخلی اوکراین و دامنزدن به مناقشات نظامی در مناطق شرقی این کشور متهم میکنند؛ اتهامی که مسکو آن را رد میکند.
گفتنی است، نشست سالانۀ دیوان بینالمللی کیفری در حالی روز چهارشنبه در لاهه، هلند آغاز بکار کرد که چند کشور آفریقایی رسماً از این دیوان کنارهگیری کردند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.