انتشار گزارشهایی مبنی بر اینکه بریتانیا نیروی هوایی عربستان سعودی را آموزش میدهد و به این کشور عربی سلاح میفروشد، به افزایش انتقادها از لندن منجر شدهاست.
تونی گاسلینگ، روزنامهنگار و تحلیلگر بریتانیایی، در مصاحبه با شبکۀ پرس تیوی گفت علاوه بر اعضای حزب لیبرال دموکرات که نگران «کشتار» غیرنظامیان در یمن هستند، دیگر احزاب و گروههای سیاسی نیز از دولت لندن به دلیل فروش تسلیحات به عربستان سعودی انتقاد کردهاند.
حزب لیبرال دموکرات بریتانیا برگزاری دورههای آموزشی را برای خلبانهای سعودی فاش کرده و این اقدام لندن را شرمآور خواندهاست.
گاسلینگ با اشاره به اینکه دولت بریتانیا در واقع مشغول درآمدزایی از جنگ یمن و کشتار غیرنظامیان این کشور است، افزود: «شرکتهای بریتانیایی با فروش تسلیحات به عربستان سعودی، سالانه 3/3 میلیارد پوند درآمد کسب میکنند.»
این تحلیلگر بریتانیایی دربارۀ آموزش خلبانهای سعودی نیز گفت: «هم اینک خبرهایی نیز در مورد آموزش خلبانهایی که مرتکب اینگونه کشتارها میشوند، منتشر شدهاست.»
وی تأکید کرد عدۀ زیادی بر این باورند که این کشتارها «جنایت جنگی» است.
گاسلینگ با بیان اینکه «بیشتر اهداف نظامی در یمن منهدم شدهاند» ادامه داد: «پس دلیل اینکه آدمکشیهای عربستان در یمن ادامه دارد، چیست؟ بسیاری از مردم سراسر جهان... میخواهند بدانند دلیل این اقدام حکومت ریاض چیست؟»
این تحلیلگر بریتانیایی خاطر نشان کرد: «خاورمیانه در حال تجزیهشدن و بیثباتی است و این وضعیت برای تمام کشورهایی که از دستورات امریکا و اسرائیل پیروی نمیکنند، در حال وقوع است.»
وی گفت غرب رعایت قوانین جنگی را در یمن و خاورمیانه «به خاطر رفاه اسرائیل و توسعهطلبیهای آن» زیرپا گذاشتهاست.
گاسلینگ همچنین با اشاره به همپیمان شدن عبد ربه منصور هادی، رئیسجمهور مستعفی یمن، با عربستان سعودی که مسئول کشتار غیرنظامیان در این کشور عربی فقیر است، گفت: «هادی لیاقت تصدی بر مقام ریاستجمهوری را ندارد.»
تام بریک، سخنگوی امور بینالملل حزب لیبرال دموکرات، از وزارت دفاع بریتانیا خواستهاست به آموزش خلبانهای سعودی پایان دهد و کنترل سختگیرانهتری بر صادرات سلاح به این کشور عربی اعمال کند.
تنها در سالِ اولِ تهاجمِ مرگبار عربستان سعودی به یمن، دولت بریتانیا مجوز فروش تسلیحاتی به ارزش 3.3 میلیارد پوند به پادشاهی سعودی را صادر کرد که 2.2 میلیارد پوندِ آن مربوط به فروش تسلیحاتی مانند پهپاد، بالگرد و دیگر هواپیماها بود. 1.1 میلیارد پوندِ دیگر به فروش تسلیحاتی مانند بمب، موشک و نارنجک اختصاص داشت.
لندن همچنین مجوز فروش خودروهای زرهی و تانکهایی به ارزش 430 هزار پوند را نیز به عربستان صادر کردهاست.
بریتانیا در طول جنگ علیه یمن، از حامیان پادشاهی سعودی بودهاست و سازمانهای بینالمللی بارها از کمکهای مالی و تسلیحاتیِ بریتانیا به ائتلاف سعودی پرده برداشتهاند.
طبق گزارش سازمان دیدهبان حقوق بشر، در خانههای تخریب شده در صنعا، پایتخت یمن، بقایایی از تسلیحات تولید شده توسط شرکتی امریکایی پیدا شدهاست که یک کارخانه نیز در بریتانیا دارد.
بر اساس آمار رسمی کمپین مبارزه با تجارت سلاح، عربستان سعودی بزرگترین خریدار تسلیحات انگلیسی است و از سال 2010 تجهیزات نظامی به ارزش بیش از 6 میلیارد و700 میلیون پوند از این کشور دریافت کردهاست.
علاوه بر کارگروه توسعۀ بینالمللی در مجلس عوام انگلیس، مجلس اروپا و سازمان دیدهبان حقوق بشر نیز خواستار تحریم تسلیحاتی عربستان شدهاند؛ با وجود این، دولت انگلیس همچنان به ریاض سلاح میفروشد.
عربستان از فروردین 1394 به منظور بازگرداندن قدرت به عبدربه منصور هادی و تضعیف جنبش انصارالله حملات هوایی خود را به این کشور فقیر عربی آغاز کردهاست.
سازمان ملل 9 شهریور اعلام کرد از زمان آغاز عملیات عربستان سعودی در یمن، تاکنون بیش از 10 هزار نفر که بیشترشان غیرنظامی بودند، کشته شدهاند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.