به گفتۀ مقامهای واشنگتن و سئول، پرتاب آزمایشی یک موشک میانبُرد کرۀ شمالی به شکست انجامیده است.
ارتشهای امریکا و کرۀ جنوبی اعلام کردند این موشک که صبح پنجشنبه (به وقت محلی) شلیک شده بود، لحظاتی بعد از پرتاب منفجر شد.
ستاد فرماندهی راهبردی امریکا و دفتر ستاد مشترک ارتش کرۀ جنوبی خاطر نشان کردند این موشک از حوالی شهر کوسانگ واقع در شمال غرب کرۀ شمالی شلیک شدهاست.
براساس اعلام مقامهای دو کشور، این هشتمین تلاش دولت پیونگیانگ برای پرتاب موشکهایی با بُرد حدودآً سه هزار کلیومتری ظرف هفت ماه گذشته است.
ستاد مشترک ارتش کرۀ جنوبی در بیانیهای «اقدامات غیرقانونی کرۀ شمالی را به شدت محکوم کرد.»
ژاپن نیز با محکوم کردن این آزمایش موشکی خاطرنشان کرد اعتراض رسمی خود را از طریق سفارتش در پکن، پایتخت چین، به کرۀ شمالی اعلام میکند.
گفته میشود این موشکِ میانبُرد از نوع موسادان بودهاست. بر اساس گزارشها، بُرد این موشک بین دو هزار و 500 کیلومتر تا چهار هزار کیلومتر است.
جان کری، وزیر خارجۀ امریکا، پیش از این آزمایش موشکی گفته بود واشنگتن برای دفاع از خود، کرۀ جنوبی و دیگر همپیمانان در برابر کرۀ شمالی «هر اقدامی را که لازم باشد» انجام میدهد.
کری همچنین در بیانیهای مشترک با اشتون کارتر، وزیر دفاع امریکا خاطر نشان کرد هرگونه حمله از جانب کرۀ شمالی با شکست و هرگونه استفاده از سلاح اتمی «با پاسخی موثر و قاطع» همراه میشود.
در همین راستا، امریکا میخواهد سامانۀ موشکی تاد را در «اسرع وقت» در کرۀ جنوبی مستقر کند؛ موضوعی که چین به شدت با آن مخالف است.
این آزمایش موشکی ناموفق در حالی انجام شد که مقامهای کرۀ جنوبی و امریکا در نشستی در واشنگتن بر سر افزایش تلاشهای نظامی و سیاسی برای مقابله با برنامههای هستهای و موشکی دولت پیونگیانگ توافق کردند.
کرۀ شمالی شنبه گذشته نیز یک پرتاب آزمایشی ناموفق را انجام داده بود.
خبرگزاری یونهاپ کرۀ جنوبی یکشنبه گزارش داده بود: «کرۀ شمالی... در آخرین روز از رزمایش دریایی مشترک کرۀ جنوبی و امریکا یک موشک بالستیک میانبُرد از نوع موسادان پرتاب کرد، اما این موشک در هوا منفجر شد.»
رزمایش دریایی موسوم به «روحیۀ شکستناپذیر 2016» دوشنبه (19 مهر) آغاز شد و شنبه (24 مهر) به پایان رسید.
براساس گزارشها، در این رزمایش 20 ناو جنگی از جمله ناو هواپیمابر جرج واشنگتن، 200 بالگرد و هواپیما و حدود هشت هزار سرباز امریکایی و کرۀ جنوبی شرکت داشتند.
دولت پیونگیانگ رزمایشهای نظامی مشترک این دو کشور را اقدامی تحریکآمیز و تمرینی برای حمله واقعی به خود میداند.
آزمایش موشکی اخیر کرۀ شمالی در حالی انجام شد که این کشور پنجمین و بزرگترین آزمایش اتمی خود را 19 شهریور انجام داد و در همان روز اعلام کرد یک «کلاهک هستهای» را که امکان نصب آن روی موشکهای بالستیک وجود دارد، آزمایش کردهاست.
دولت پیونگیانگ در 2005 خود را قدرتی هستهای اعلام کرد و در سالهای 2006، 2009، 2013 و 2016 چهار آزمایش هستهای انجام داد.
این کشور از 2006 به دلیل آزمایشهای اتمی و موشکی، با تحریمهای سازمان ملل روبرو است.
این درحالیست که مقامهای نظامی کرۀ جنوبی 22 شهریور گفته بودند دولت پیونگیانگ برای انجام دادن یک آزمایش اتمی دیگر در هر زمان ممکن آماده است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.