سران چند کشور جهان در لوزانِ سوئیس گرد هم آمدند تا بر سر حل بحران سوریه مذاکره کنند.
این نشستِ کوتاه بدون بیانیه و یا چشماندازی مشترک برای برداشتن گامهای بعدی در مورد بحران سوریه به پایان رسید.
رامین مظاهری، خبرنگار پرس تیوی، از پاریس گزارشی از دلایل بینتیجه بودن این نشست تهیه کردهاست.
نمایندگانی از ایران، امریکا، روسیه، ترکیه، عراق، عربستان سعودی، قطر، اردن و مصر در سوئیس با یکدیگر دیدار کردند تا درخصوص احیای روند صلح سوریه مذاکره کنند. اما این نشست پس از 4 ساعت بدون هیچ توافقی پایان یافت.
زمانی که قرار شد این نشست برگزار شود، مقامهای امریکایی و فرانسوی بهسرعت دربارۀ به نتیجه رسیدن این روند ابراز تردید کردند. این مسأله بسیاری را بر آن داشت تا غرب را متهم کنند که به دنبال طولانی کردن جنگ (سوریه) است.
این گمانهزنی زمانی قوت گرفت که 62 سرباز سوری در حملات هوایی ائتلاف تحتامر امریکا کشته شدند. این حمله بلافاصله پس از برقراری آتشبسی که بهزحمت بهدست آمدهبود، صورت گرفت.
استفانو مارچی، تحلیلگر سیاسی، در اینباره گفت: «به عنوان یک خبرنگار و همچنین یک شهروند عادی باید بگویم که این نشست ناامیدی بیش نبود. آنها وعده دادهبودند تا دستکم قدمی کوچک به سوی حل مسائل مهم، برقراری دوبارۀ آتشبس و ارسال کمکهای بشردوستانه بردارند اما ما به چنین چیزی دست نیافتیم. بنابراین اینکه آن را ناامیدی بنامیم درست است.»
البته این نشست دستاوردهایی نیز داشت: ترکیه اعلام کرد مخالفین سوری باید خود را از جبهۀ فتحالشام، که به نام جبهةالنصره نیز شناخته میشود، تفکیک و منطقه را برای ارسال کمکهای انساندوستانه ترک کنند. با اینکه وزرای خارجۀ روسیه و امریکا بهطور جداگانه دیدار کردند، اما واشنگتن هیچ تمایلی برای آغاز دوبارۀ همکاریها با مسکو در مبارزه با داعش نشان ندادهاست.
غرب تاکنون نخواسته یا نتوانسته مخالفان به اصطلاح «میانهرو» را از داعش، النصره و دیگر تروریستها متمایز کند. سران غرب همچنان بر برکناری بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، بهعنوان یکی از شروط لازم برای آغاز مذاکرات صلح اصرار میورزند. این در حالی است که انتخاب اسد (بهعنوان رئیسجمهور) در انتخاباتی دموکراتیک صورت گرفته، جامعۀ بینالملل وی را به رسمیت میشناسد و سوریه 5 سال دچار بحران بودهاست.
حسین جابری انصاری، معاون وزیر خارجۀ ایران، گفت این مذاکرات حول محور مسائل امنیتی سوریه و آتشبس بود. گفتگوها به طور مشخص بر این متمرکز شد که چرا توافق آتشبسی که اخیراً توسط روسیه و امریکا به دست آمد، شکست خورد. دلیل آن، عدم توافق بر تفکیک جبهةالنصره و داعش از سایر گروههای تروریستی بود.
مقامات کشورها از برگزاری نشستهای دیگر در این رابطه در آینده خبر دادند ولی ناتوانی در آغاز مجدد توافق آتشبسی که در ماه سپتامبر به دست آمد، راه دستیابی به صلح را دشوارتر از گذشته کردهاست . بدون همکاری بینالمللی، به نظر میرسد آلام سوریه که به دست گروههای تروریستی ایجاد شده است، ادامه خواهد یافت.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.