عربستان سعودی در چارچوب تدابیر ریاضتی، تقویم هجری قمری را برای پرداخت حقوق کارمندان دولت کنار گذاشته و سیستم تقویم میلادی را جایگزین کردهاست.
ریاض این تغییر تقویم را از یکشنبه (11 مهر) آغاز کرد؛ اقدامی که به کاهش 11 روزۀ حقوق کارکنان دولت منجر خواهد شد.
نظام تقویم هجری قمری، که از زمان تأسیس رژیم آل سعود در سال 1932 میلادی انتخاب شد، بر اساس رؤیت ماه از ماههای 29 یا 30 روزه تشکیل میشود. تقویم قمری 354 روز دارد که از تقویم میلادی یا «غربی» 11 روز کوتاهتر است.
با این اقدام نظام پرداخت حقوق بخش دولتی در عربستان با بخش خصوصی و اغلب مشتریان بینالمللی انرژی این کشور منطبق خواهد شد.
این جدیدترین تغییرات در یک رشته تدابیر ریاضتی ریاض به شمار میرود که لغو برخی از پاداشهای کارکنان دولتی و افزایش هزینههای ویزای ورود برای ساکنان این کشور و اتباع خارجی را شامل میشود.
سقوط شاخص سهام
قیمت سهام در بازار بورس عربستان به پایینترین سطح در 5 سال گذشته رسیدهاست.
این مسأله حاصل نگرانیها دربارۀ احتمال معرفی و اجرای تدابیر ریاضتی بیشتر برای رویارویی با اثرات فزایندۀ کاهش بهای نفت در این کشور است.
به گزارش رویترز، شاخص سهام عربستان در ساعات ابتدایی یکشنبه افزایش یافت اما سپس به طور پیوسته تا بعد از ظهر کاهش یافت و با 3.1 درصد کاهش به پایان رسید.
طبق برآورد صندوق بینالمللی پول، ذخایر مالی سعودیها در کمتر از 5 سال به پایان میرسد و این کشور به شدت بدهکار خواهد شد.
میزان ذخایر مالی خارجی عربستان سعودی سال گذشته به 640 میلیارد دلار کاهش یافت. این رقم در سال 2014، 737 میلیارد دلار بود.
پیشبینی میشود کسری بودجۀ شدید ریاض در سال جاری میلادی به 87 میلیارد دلار برسد.
تقریباً 88 درصد از درآمد عربستان از فروش نفت تأمین میشود. بحران بهای نفت خام حاکمان سعودی را به کاهش هزینهها و فروش اوراق قرضۀ بینالمللی برای نخستین بار وادار کردهاست.
در حالی که مقامهای ریاض به منظور یافتن راهی برای افزایش نقدینگی تقلا میکنند، کارشناسان میگویند تزریق پول با صدور اوراق قرضۀ ماهیانۀ دولتی تأثیر خود را از دست میدهد.
این کشور سال گذشته با فروش اوراق قرضه به مؤسسات داخلی 26 میلیارد دلار دریافت کرد. پیشبینی میشود این رقم سال جاری میلادی به بیش از 31 میلیارد دلار برسد.
عربستان سعودی که زمانی به علت هزینههای دولتی بسیار زیاد خود معروف بود از کاهش بهای نفت و عملیات نظامی پرهزینه علیه یمن ضربۀ سختی خوردهاست.
ریاض با کسری بودجۀ حدوداً 100 میلیارد دلاری مواجه است که از کاهش شدید بهای نفت و هزینههای نظامی فزایندۀ این کشور که بخش عمدۀ آن به تهاجم به یمن اختصاص یافتهاست، نشأت میگیرد.
از آغاز این تهاجم نظامی دستکم 10 هزار نفر کشته و هزاران نفر دیگر زخمی شدهاند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.