حسن روحانی، رئیسجمهوری اسلامی ایران، میگوید هیچ ارتباط مستقیمی بین ایران و امریکا در جنگ با داعش وجود ندارد.
روحانی در حاشیۀ نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک، در مصاحبه با شبکۀ تلویزیونی انبیسی امریکا گفت: «ممکن است این ارتباطات بین دولت عراق و امریکا و یا بین روسیه و امریکا وجود داشته باشد. ما هم در سوریه و هم در عراق، کمکهایی که میکنیم، به دولت مستقر در آن کشور است و اگر کمکی انجام میدهیم، با درخواست دولتهای عراق و سوریه است.»
وی افزود: «یکی از اصولی که ما بر آن اصرار داریم این است که مبنا و محور همکاریها در منطقه و یا خارج از منطقه دولتی باشد که در آن کشور استقرار دارد حالا چه در عراق و چه در سوریه.»
مشکل سوریه راهحل نظامی ندارد
روحانی در ادامه در خصوص بحران سوریه گفت: «مشکل سوریه راهحل نظامی ندارد و مسائل سوریه حتماً باید با راه حلهای سیاسی حل و فصل شود.»
رئیسجمهور ایران گفت: «برای ما در سوریه مهم این است که تمامیت ارضی سوریه حفظ شود و سوریه تجزیه نشود، برای ما مهم است که تروریستها از سوریه بیرون رانده شوند و با آنها جنگ ادامه پیدا کند...اما اینکه در آینده سوریه چه کسی رئیسجمهور باشد کاملاً باید با رأی مردم و در اختیار مردم باشد. مردم هر کس را انتخاب کردند، باید مورد تأیید باشد، بنابراین مردمسالاری و حاکمیت صندوق آراء بر آینده سوریه، یکی از اصولی است که مورد تأکید ما است.»
تخلفات امریکا در اجرای برجام
روحانی در پاسخ به سؤالی دربارۀ برجام و میزان پایبندی طرفین به اجرای دقیق آن گفت: «بحرانها و مشکلات بینالمللی و منطقهای میتواند با الگوبرداری از برجام از طرق سیاسی و مذاکره حل و فصل شود. بنابراین شکست برجام، شکست ثبات و امنیت جهانی و فعالیتهای دیپلماسی و بینالمللی است. کسی از این شکست نفع نمیبرد و همه باید تلاش بکنیم که برجام پایدار بماند.»
وی افزود: «طبق اذعان آژانس و کشورهای 1+5 ، ایران به طور کامل به تعهدات خودش عمل کرده، اما در طرف مقابل متأسفانه امریکا در برخی از موارد اهمالها، عقبماندگی و یا حتی تخلفاتی دارد.»
روحانی در ادامه گفت: «در برجام آمده که کشورها باید همۀ شرایط لازم را برای فعالیت اقتصادی ایران آماده کنند و بنابراین همۀ موانعی که در روابط بانک، بیمه و امثال آنها بوده باید به طور کامل رفع شود. خزانهداری امریکا به جای اینکه بانکهای جهان را به اجرای برجام تشویق بکند ، جملاتی را ادا میکند که آنها را میترساند و این باعث شده که برخی از بانکهای بزرگ به خاطر اینکه میترسند مورد تحریم خزانهداری آمریکا قرار بگیرند، در مورد همکاری با ایران دچار تردید شوند.»
رئیسجمهور ایران گفت: «این یک تخلف بزرگ از طرف امریکا است که باید این را رفع بکند و همانطور که همۀ مردم میدانند در تعهدات بینالمللی اگر یک طرف به تعهد خود عمل نکند، به این معناست که آن تعهد نمیتواند دوام داشته باشد.»
استقرار سیستم دفاعی اس300 در فردو
وی در پاسخ به سؤالی در مورد استقرار سیستم دفاع هوایی اس300 خریداری شد از روسیه، در سایت فردو گفت: «همۀ فعالیتهای هستهای ایران، تحت نظر آژانس است و فردو هم جزو مراکز هستهای است که آژانس بر آن نظارت میکند.»
وی افزود: «ما دشمنانی در منطقه داریم که ممکن است بخواهند سوءنیتی به ما داشته باشند؛ لذا ما همواره باید برای دفاع خودمان را آماده کنیم. نباید یادمان برود که ما کشوری هستیم که صدام حسین 8 سال جنگ را بر ما تحمیل کرد. بنابراین ما در جنگ 8 ساله به خوبی یاد گرفتیم که باید از کشور خودمان دفاع کنیم چون در آن 8 سال هیچ کشوری به ما کمک نکرد اما همه به صدام کمک کردند.»
روحانی در پاسخ به این سوال که «آیا امنیت اضافه در فردو به این معنا نیست که ایران هدفش از این دفاع فوقالعاده این است که در آینده سلاحهای هستهای درآنجا تولید کند»، گفت: «ایران در طول تاریخ هر وقت تعهدی کرده به تعهدش پایبند بوده و دارای سابقۀ بسیار خوبی در تعهدات خودش است. ضمن اینکه هرگز جمهوری اسلامی ایران دنبال سلاح هستهای نبوده است. آژانس نیز در نهایت به این نتیجه رسید که پرونده را به طور کامل ببندد و اعلام کند که فعالیت ایران همواره در مسیر صلحآمیز بوده است.»
رابطۀ ایران با دولتِ آیندۀ امریکا
وی در پاسخ به اینکه آیا ایران میتواند رابطهای را که با دولت باراک اوباما، رئیسجمهور فعلی امریکا، داشته با رئیسجمهور بعدی ایالات متحده نیز داشته باشد، گفت: «همه چیز وابسته به شرایط آینده است. به هر حال دولت آیندۀ امریکا اگر بخواهد به دشمنیهای خودش ادامه دهد، پاسخ مناسب خودش را دریافت میکند و اگر تصمیم داشته باشد به تخاصم خودش پایان دهد و حقوق مردم ایران را که در بسیاری از موارد مراعات نمیشده، مراعات کند، البته آن وقت جو و شرایط دیگری است و طبق آن جو و شرایط دولت ایران هم عمل خواهد کرد.»