یکی از کارگروههای سازمان ملل اعلام کرد قتل سیاهپوستان به دست پلیس امریکا یادآور عمل فراقانونی «لینچکردن» در تاریخ ایالات متحده است و دولت میبایست اقدامات به مراتب بیشتری برای حفاظت از قربانیان، انجام دهد.
لینچکردن، به معنای زجرکُش کردن، عملی بود که افرادی خودسر به صورت فراقانونی از اواخر قرن 18 تا دهۀ 1960 میلادی در امریکا صورت میدادند. این اقدام عمدتاً در غرب و جنوب امریکا رخ میداد و قربانیان در اکثر موارد با زجر فراوان سوزانده و یا از دار آویخته میشدند.
براساس گزارش سازمان غیردولتی موسوم به ابتکار عدالت برابر، طی سالهای 1877 تا 1950، 3 هزار و 959 سیاهپوست بر اثر «ترورهای نژادی» موسوم به «لینچکردن» در ایالت جنوبی امریکا کشته شدند.
گزارش کارگروه موسوم به کارشناسان امور آفریقاییتبارهای سازمان ملل قرار است دوشنبه (5 مهر) در شورای حقوق بشر این سازمان به بحث گذاشته شود.
طی هفتۀ گذشته، شهر شارلوت در ایالت کارولینای شمالی صحنۀ تظاهرات مردم امریکا بود که به قتل یک مرد سیاهپوست به دست پلیس اعتراض میکردند. کیت لامونت اسکات، سیاهپوست 43 سالۀ امریکایی، شامگاه سهشنبه در اثر تیراندازی یک نیروی پلیس سیاهپوست کشته شد.
مرگ اسکات، بار دیگر خشم و اعتراض فعالان جنبش «جان سیاهپوستان اهمیت دارد» را بر انگیخت و این اعتراضات با دخالت و رویارویی نیروی پلیس به خشونت و درگیری کشیده شد.
جمعه (2 مهر) نیز یک افسر پلیس سفیدپوست که یک مرد غیرمسلح سیاهپوست دیگر را در شهر تالسا در ایالت اوکلاهما کشته بود، خود را به پلیس معرفی کرد و به قتل متهم شد.
در گزارش کارگروه سازمان ملل آمده است: «قتلهای پلیس در دوران معاصر و شوک عاطفی که ایجاد کردهاند یادآور ترور نژادی لینچکردن در گذشته است.»
این گزارش براساس اطلاعاتی نوشته شده است که یک گروه پنج نفره پس از سفر به امریکا در ماه ژانویه (دی/بهمن) کسب کردند.
پس از سفر این گروه از سازمان ملل، طی ماههای گذشته، تعداد سیاهپوستانی که به دست پلیس امریکا کشته شدهاند، افزایش یافته و خشم مردم بیشتر شده است. بسیاری از افراد کشته شده، مسلح نبودند و همین موضوع به تظاهرات و ناآرامی در سراسر امریکا دامن زده است.
کارگروه سازمان ملل نسبت به وضعیت حقوقبشر امریکاییهای آفریقاییتبار «به شدت» ابراز نگرانی کرده است.
در این گزارش آمده است: «میراث تاریخیِ استعمار، بردهداری، فرمانبرداری و تبعیض نژادی، تروریسم نژادی و نابرابری نژادی، کماکان در ایالات متحده به عنوان یک چالش جدی باقی مانده است. در حالی که هیچ تعهد واقعی در قبال پرداخت غرامت، حقیقت و مصالحه با آفریقاییتبارها وجود نداشته است.»
این گزارش میافزاید: «معافیت از مجازات برای خشونت دولتی منجر به بحران حقوق بشریِ کنونی شده است و این مسئله میبایست به عنوان یک موضوع فوری مورد رسیدگی قرار بگیرد.»
این کارگروه معتقد است که به دلیل آنکه پس از ارتکاب جرم، تحقیقات اولیه معمولاً در همان ادارۀ پلیسی صورت میگیرد که پلیس خاطی در آن مشغول به کار است، قتل بدون مجازات باقی میماند.
کارگروه سازمان ملل به ایالات متحده توصیه کرده است که با ایجاد یک نظام ملیِ قابلاعتماد، قتلها و موارد استفادۀ بیشازحدِ زور به دست مجریان قانون را پیگیری کرده و به رفتار تبعیضآمیزی که باعث از بین رفتن اعتماد آفریقاییتبارها به افسران پلیس شده است، پایان دهد.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.