رسانههای دولتی عربستان سعودی با اشاره به فاجعۀ منا در سال گذشته ادعا کردند علت وقوع این فاجعه زائران ایرانی بودهاند.
خبرگزاری رسمی عربستان (واس) دوشنبه مدعی شد «300 زائر ایرانی» که در تقاطع دو خیابان 204 و 223 در منا در خلاف جهت حرکت میکردند، باعث وقوع این حادثه شدند.
این خبرگزاری، ایران را به «تلاشهای برنامهریزیشده» برای برهم زدن مناسک حج متهم کرد.
در مناسک حج واجب در اوایل مهر ماه 1394 براثر سوءمدیریت مسئولان سعودی، در مراسم رمی جمرات در منا، هزاران زائر خانۀ خدا جان باختند.
مقامهای ریاض مدعی هستند در فاجعه منا حدود 770 نفر جانباختند. این در حالی است که بنا بر آمار غیررسمی، بیش از 7 هزار نفر از حجاج کشورهای اسلامی در حج سال گذشته کشته شدند که بیش از 460 ایرانی در میان قربانیانِ این فاجعۀ دردناک بودند.
ایران بارها از بیکفایتی عربستان در برگزاری امن مراسم حج انتقاد کرده است. مقامهای ایرانی کارشکنیهای چندبارۀ سعودیها و ناتوانی آنها را برای تضمین امنیت مراسم حج، از دلایل اصلی محروم ماندن زائران ایرانی از شرکت در مناسک حج امسال عنوان کردهاند.
ادعای رسانههای سعودی در حالی مطرح شده است که گفتههای شاهدان عینی هم از بیکفایتی مسئولان سعودی در مدیریت این مراسم خبر میدهد.
یکی از شاهدان فاجعه گفت: «در این مسیر ازدحام جمعیت زیاد بود، آب نبود خیلی از خانمها حالشان بد شد. درخواست کمک کردیم که گفتند کسی اینجا نیست و کاری برایمان انجام ندادند.»
وی گفت: «گرما شدید بود و ازدحام جمعیت اما از آب خبری نبود.»
طهماسبیان یکی دیگر از زائران مشرفشده به خانه خدا در سال گذشته گفت: «فاجعه سال گذشته در سالهای گذشته غیر قابل قبول بود. مسیر مملو از جمعیت بود و فکری برای مسیر اضطراری نیز نکرده بودند.»
وی گفت: «ساعت 8 صبح کاروان ما به سمت رمی جمرات حرکت کرد. به من تلفن زدند که افراد کاروان در مسیر گیر افتاده اند؛ هواکشهای مسیر کار نمیکرد، سربازان زیادی که همه روزه در این مسیرها بودند، آن روز خبری از حضورشان نبود.»
وی افزود: «گرما و خشکی هوا موجب شد که برخی حجاج غش کنند. تا ساعت یک و دو نیمه شب نیز جنازهها روی زمین بود و تخلیه نشده بود.»
سید محمد موسوی یکی از شاهدان عینی این حادثه نیز گفت: «مسیری که در آن میرفتیم مملو از حجاج همه کشورها بود. ما اجازه ورود به خیابانهای دیگری که ازدحام جمعیت در آن کمتر بود را نداشتیم.»
مرتضی باقری، یکی از حجاجی که سال گذشته در منا حاضر بود، گفت: «در خیابانی که عمدتاً ایرانیها، آفریقاییها، هندیها و پاکستانیها به سمت جمرات حرکت میکردند، کاملاً وضعیت غیر عادی محسوس بود و بهم خوردن حال حجاج از ازدحام، ترافیک، نبود آب اشامیدنی و بسته بودن راههای خروجی خیابان به سمت جمرات، شرایط ایجاد اتفاق وحشتناک کشتار حجاج را رقم زد.»
ناهید گودرزی، خواهر غلامرضا گودرزی، یکی از کشتهشدگان شهر بروجرد در این فاجعه گفت: «پس از اطلاع از وقوع فاجعه منا در روز عید قربان بیمارستانها را برای پیدا کردن برادرم جستوجو کردیم، اما خبری از وی نبود.»
وی افزود: «پس از تلاش بسیار پیکر بیجان برادرم را در یک کانتینر که تنها گنجایش حمل ۱۰ جنازه را داشت و در آن حدود ۱۰۰ جنازه رویهم انباشتهشده بود، یافتیم.»
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.