وزیر خارجۀ عربستان فردا چهارشنبه با نمایندگان پارلمان انگلیس دیدار میکند تا آنان را برای ادامه فروش تسلیحات به ریاض متقاعد کند.
دیدار عادل الجبیر با قانونگذاران انگلیس در حالی صورت میگیرد که ریاض با اتهام ارتکاب جنایات جنگی و کشتار گسترده کودکان در یمن مواجه است.
این دیدارِ وزیر خارجۀ عربستان تنها چند ساعت قبل از نشست کمیتۀ کنترل صادرات تسلیحات در پارلمان انگلیس صورت خواهد گرفت که قرار است در آن موضوع ممنوعیت فروش سلاح به عربستان سعودی مورد بررسی قرار گیرد.
به دنبال گزارش اخیر سازمان ملل متحد مبنی بر استفاده عربستان از تسلیحات ساخت انگلیس در حمله به اهداف غیرنظامی در یمن از جمله بیمارستانها، نمایندگان پارلمان انگلیس برای پایان دادن به صدور اسلحه به عربستان به شدت تحت فشار هستند.
به نظر میرسد در انگلیس درباره فروش تسلیحات به عربستان و نقش لندن در جنگ یمن اختلاف نظر وجود دارد.
بوریس جانسون، وزیر خارجۀ انگلیس، روز دوشنبه در جلسه پارلمان گفته بود فروش سلاح به عربستان سعودی میتواند ادامه یابد چرا که هیچ شواهد قطعی مبنی بر اینکه مقررات بینالمللی درباره حقوق بشر نقض شده است، وجود ندارد.
در همین حال، توبیاس الوود، معاون وزیر خارجۀ انگلیس در امور خاورمیانه به دلیل ندادن پاسخ مناسب در مورد نقش انگلیس در جنگ یمن مجبور شد از نمایندگان پارلمان عذرخواهی کند.
انگلیس از سویی مدعی است میلیونها پوند در قالب کمکهای انسان دوستانه به یمن اعطا کرده است اما از سویی دیگر یکی از بزرگترین فروشندگان تسلیحات به عربستان است.
گزارشها حاکی است انگلیس از زمان آغاز حملات عربستان سعودی به یمن در فروردین 1394، حدود 3 میلیارد پوند مجوز فروش سلاح به عربستان سعودی صادر کرده است.
بر اساس آمار رسمی کمپین مبارزه با تجارت سلاح، عربستان سعودی بزرگترین خریدار تسلیحات انگلیس است و از سال 2010 تجهیزاتی به ارزش 6 میلیارد و 700 میلیون پوند از این کشور دریافت کرده است.
پارلمان اروپا نیز تحریم تسلیحاتی عربستان را خواستار شده است با وجود این، دولت انگلیس همچنان به ریاض سلاح میفروشد.
سازمان دیدهبان حقوق بشر هم تحریم تسلیحاتی عربستان سعودی را خواستار شده و از امریکا، انگلیس، فرانسه و دیگر کشورها خواسته است تا زمان بررسی حملات عربستان در یمن، فروش اسلحه به ریاض را تعلیق کنند.
با گذشت 17 ماه از تجاوز آشکار عربستان سعودی به یمن حدود 10 هزار یمنی کشته شدهاند.
عربستان سعودی تاکنون بارها مدارس، بیمارستانها، مناطق مسکونی، جادهها، بازارها و اردوگاههای پناهجویان یمن را بمباران کرده است.
سازمان ملل اواسط خرداد امسال در گزارشی درباره ناقضان حقوق کودکان، ائتلاف تحت رهبری سعودی را مسئول 60 درصد از مرگ و میرهای کودکان در یمن در سال 2015 دانست، اما بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل تحت فشار ریاض نام این ائتلاف را از فهرست سیاه کودککشی خارج کرد.
وی پس از مدتی اذعان کرد که در پی تهدید آل سعود مبنی بر قطع کمکهای به اصطلاح بشردوستانه به سازمان ملل، نام این ائتلاف را از این فهرست خارج کرده است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.