فرانک والتر اشتانمایر، وزیر خارجه آلمان از تیرگی در روابط برلین - آنکارا پس از کودتای نافرجام در ترکیه خبر داد.
اشتانمایر روز پنجشنبه (15 مرداد) گفت روابط میان ترکیه و آنکارا به قدری تیره شده است که عملا «هیچ مبنایی» برای گفت و گو میان دو طرف وجود ندارد.
وزیر خارجه آلمان تصریح کرد آلمان از بازداشتهای گسترده در ترکیه پس از کودتای نافرجام در این کشور در ماه گذشته بسیار نگران است.
اظهارات این مقام آلمانی در حالی بیان شده است که آنکارا معتقد است برلین کودتای نافرجام در ترکیه را جدی تلقی نکرده است. انتشار گزارشهایی در رسانههای آلمانی مبنی بر این که رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه خود این کودتا را طراحی کرده است، خشم مقامهای دولتی آنکارا را موجب شده است.
اشتانمایر یادآور شد: « گفتگوی ما با ترکیه مانند سخن گفتن دو نماینده از دو سیارۀ کاملا متفاوت است. هیچ مبنایی برای درک متقابل و گفت و گو وجود ندارد.»
اشتانمایر افزود وی در آخرین گفت و گوها با همتای ترک خود در روز جمعه به وی اطمینان داده است که کودتا در ترکیه را جدی تلقی میکند، اما درعین حال حق پرسش درباره تناسب واکنش ترکیه در این خصوص را برای خود محفوظ می دارد.
وی افزود: «این حق ماست که سوال کنیم آیا بازداشت دهها هزار وکیل و قاضی و خبرنگار و سرباز و تعطیلی مراکز رادیو و تلویزیون و مطبوعات، قانونی بوده است یا خیر.»
اشتانمایر همچنین تصریح کرد بازگشت مجازات اعدام در ترکیه مانع از ورود این کشور به اتحادیه اروپا خواهد شد.
روابط میان ترکیه و آلمان همچنین پس از اقدام برلین در به رسمیت شناختن مساله کشتار ارامنه توسط دولت عثمانی به عنوان «نسل کشی » چندین ماه است که به شدت تیره شده است.
پارلمان آلمان در 13 خرداد 95 (2 ژوئن) کشتار ارامنه در سال 1915 در ترکیه عثمانی را به عنوان «نسل کشی» به رسمیت شناخت.
پس از این اقدام، ترکیه از دسترسی نمایندگان مجلس آلمان به نیروهای این کشور در پایگاه هوایی اینجرلیک جلوگیری به عمل آورد. حدود 250 سرباز آلمانی به عنوان بخشی از عملیات سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) علیه گروه داعش در عراق دراین پایگاه حضور دارند.
آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان زمان کوتاهی قبل از کودتای نافرجام در ترکیه در تلاش برای بهبود روابط کشورش با آنکارا، با اردوغان دیدار کرد اما کمی بعد تصریح کرد که اختلافات میان دو کشور هنوز رفع نشده است.
اشتانمایر همچنین بر لزوم ادامه گفت و گوهای میان ترکیه و اتحادیه اروپا برای اجرای توافقی با هدف محدود کردن سیل مهاجرت به اروپا تاکید کرد.
بر اساس توافق میان ترکیه و اتحادیه اروپا، پناهجویانی که از اول فروردین 1395 (20مارس) به طور «غیر قانونی» وارد یونان شدهاند، در صورتی که موفق به دریافت پناهندگی نشده باشند، به ترکیه بازگردانده خواهند شد.
پس از امضای این توافقنامه، مقرر شد ترکیه برای میزبانی و ایجاد تسهیلات به منظور نگهداری پناهجویان، سه میلیارد یورو از اتحادیه اروپا تا پایان سال 2018 دریافت کند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.