وزیر خارجه امریکا پرداخت 400 میلیون دلار پول نقد به دولت ایران همزمان با توافق اتمی و آزادی 4 امریکایی را غیرمرتبط خواند و گفت این پول باج نبوده است.
جان کری روز پنج شنبه به صراحت هر گونه ارتباط میان پرداخت این پول و پرداخت 1.3 میلیارد دلار دیگر به عنوان سود سرمایه به ایران را با موضوع اجرای توافق اتمی و همچنین تبادل زندانیان میان تهران و واشنگتن را رد کرده است.
وی گفت پرداخت این پول بخشی از مناقشه چند دهه اخیر میان ایران و امریکا بر سر توافق ناتمام خرید تجهیزات نظامی در دهه 1970 و پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 (1979) بوده است.
کری که در بوئنوس آیرس پایتخت آرژانتین به سر میبرد، در جمع خبرنگاران گفت: «امریکا به کسی باج نمیدهد و بر سر باج مذاکره نمیکند.»
کری با اشاره به این که پرداخت این پول بخشی از توافق امریکا و رژیم پهلوی به منظور خرید تجهیزات نظامی به ارزش 400 میلیون دلار در دهه 1970 بود، گفت: «این سیاست ما نیست. این موضوع نیز داستانی جدید نیست. این موضوع در همان زمان از سوی شخص رئیس جمهوری امریکا نیز اعلام شده بود.»
باراک اوباما رئیس جمهوری امریکا سال گذشته اعلام کرد که با ایران به توافقی برای پرداخت 1.7 میلیارد دلار جهت تسویه بدهی کشورش در یک پرونده قدیمی قراردادهای تسلیحاتی رسیده است. کاخ سفید در آن زمان گفت که امریکا موافقت کرده که علاوه بر رقم اصلی بدهی که 400 میلیون دلار است، 1.3 میلیارد دلار هم بابت سود آن به ایران بپردازد.
از آنجا که اعلام این موضوع همزمان با آزادی 4 زندانی امریکایی بازداشت شده در ایران بود، نمایندگان کنگره، این دو موضوع را به یکدیگر مرتبط میدانند.
گفتنی است، تجهیزات نظامی خریداری شده از سوی رژیم پهلوی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و حادثه گروگان گیری در سفارت امریکا در تهران هرگز به تهران ارسال نشد.
کری گفت مذاکرات امریکا و ایران بر سر این پول از سال 1981 آغاز شده و این مذاکرات به مذاکرات اتمی میان ایران و امریکا مرتبط نبوده است.
وی افزود توافق بر سر بازگرداندن این پول به ایران، مالیات دهندگان امریکایی را از پرداخت میلیاردها دلار سود اضافی به تهران خلاص کرده است.
کری همچنین درباره اظهارات روز چهارشنبه دونالد ترامپ نامزد جمهوری خواه انتخابات ریاست جمهوری امریکا مبنی بر اینکه تصاویر ورود این پول به ایران را دیده است است، ابراز بیاطلاعی کرد.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.