پایگاه هوایی اینجرلیک ترکیه که محل استقرار نظامیان ناتو و امریکا است، تعدادی از کلاهکهای هستهای امریکا را نیز در خود جای داده است. نزدیکی این تأسیسات نظامی به مرز سوریه و احتمال حمله به این پایگاه سبب نگرانیهای بینالمللی شده است. ورنیا کیت، خبرنگار پرستیوی، در استانبول گزارش میدهد:
گمانهزنی در خصوص سلاحهای هستهای امریکا در پایگاه هوایی اینجرلیک در جنوب ترکیه، طی ماههای اخیر موضوع گزارش رسانههای بینالمللی بوده است. بر اساس این گزارشها، وجود این سلاحها به دلیل ادامۀ جنگ در سوریه خطری جدّی در منطقۀ بیثبات خاورمیانه محسوب میشود.
آنکارا همچنین از سال گذشته با حزب ممنوعۀ کارگران کردستان موسوم به پکک در جنوبشرق در حال جنگ است. این خطر پس از کوتای نظامی نافرجام در ترکیه در اواسط ماه ژوئیه مشهودتر شد.
اینجرلیک ظاهراً همچنین مرکز کنترل عملیاتی این کودتای نافرجام بود؛ این موضوع نگرانیهای بینالمللی نسبت به اینکه این سلاحها به دست افراد فاقد صلاحیت بیفتد و در نتیجه منجر به یک فاجعه جهانی شود را افزایش داده است. اما همۀ تحلیلگران ترکیه با این دیدگاه موافق نیستند.
باصدا / جنید آکالین، دانشگاه آرل ترکیه:
نه من این گونه فکر نمیکنم. نه. امریکا با اهداف راهبردی در اینجرلیک و پایگاههای دیگر، سلاحهای هستهای را نگهداری می کند. تا آنجا که به سلاحهای هستهای مربوط می شود مقامهای امریکا و ترکیه هنوز قادر به اعمال نظارت و کنترل این سلاحها هستند.
تولگا یارمان، دانشمند هستهای:
اینکه سلاحهای هستهای به نوعی با مقاصد تروریستی در منطقه استفاده میشوند یا خیر، پاسخ من نه است.
به عقیدۀ تحلیلگران ترکیه گرچه سلاحهای هستهای که در ترکیه و سایر کشورهای اروپایی نگهداری میشوند در ابتدا به عنوان عامل بازدارنده برای محدود کردن شوروی سابق در جریان جنگ سرد استفاده میشدند، امروز این هدف تغییر چندانی نکرده است.
باصدا:
اینجرلیک واقعیت جنگ سرد است و جنگ سرد هنوز به طور کامل پایان نیافته است. سلاحهای موجود در این پایگاه تهدیدی علیه روسیه محسوب میشوند. بله تهدیدی علیه روسیه هستند.
ترکیه یکی از شش کشور عضو ناتو است که کلاهکهای هستهای موجود در اروپا در آن قرار دارند. به اعتفاد تحلیلگران ترکیه پایگاه اینجرلیک بخشی از یک بازی از طرف ابرقدرتها برای اعمال فشار بر روسیه و همچنین کنترل ذخایر غنی نفت در خاورمیانه است.
این تحلیلگران میگویند از این سلاحها هرگز استفاده نخواهد شد، به این علت که آلودگی ناشی از آنها برای مدتهای طولانی مانع بهرهبرداری از میادین نفتی میشود.