نشست بانک مرکزی ایران، وزارت خزانهداری امریکا و بانکهای بینالمللی در انگلیس به تعویق افتاد. به رغم لغو تحریمهای ضد ایرانی در پی توافق هستهای تاریخی میان ایران و گروه 1+5 در سال گذشته ، بانکهای غربی، نسبت به از سرگیری روابط تجاری با ایران تمایلی نشان ندادند.
امینه تیلور خبرنگار پرس تی وی در این باره گزارش می دهد:
این توافق می بایست افق جدیدی را در روابط دیپلماتیک میان جمهوری اسلامی ایران و غرب می گشود. از زمان امضای این توافق تاریخی که با هدف لغو تحریمها که در ماه ژانویه اجرایی شد، پیشرفت کار کندتر از آن چیزی بود که انتظار می رفت.
این جلسه که قرار بود عادی سازی روابط تجاری میان ایران و غرب را مورد بررسی قرار دهد، روز سه شنبه به تعویق افتاد. برگزاری این جلسه در حالی به زمانی دیگر موکول شده که هیچ توضیحی درباره لغو این نشست ارائه نشده است.
سروش زیوالا، که به نمایندگی از شرکت های ایرانی برای عادی سازی روابط با غرب فعالیت می کند، می گوید: «به نظر من دلیل لغو این نشست این است که درباره یک راهکار صحیح که قدرتهای غربی باید اتخاذ کنند اتفاق آراء وجود ندارد و آنها همگی از موضع امریکا نگرانند چون بسیاری از بانکهای بین المللی در غرب از اقدامات مرکز کنترل داراییهای وزارت خزانه داری آمریکا (OFAC) و دیگر نهادهای نظارتی هراس دارند و بنابر این بانکها محتاط هستند و از برقراری روابط با ایران خودداری می کنند. برخی از بانکها از دولت انگلیس و اتحادیه اروپا گفتهاند بهتر است تا قبل از مطمئن نشدن از موضع امریکا هیچ توافقی انجام ندهیم.»
توافق هستهای میان ایران و قدرتهای گروه 1+5 آغاز روند عادی سازی روابط میان دو طرف تلقی می شد و کانون اصلی این توافق رفع تحریمها بود اما تحلیلگران درباره بی تمایلی برخی طرفها در عمل به تعهداتشان در این باره هشدار می دهند.
رادنی شکسپیر، تحلیلگر مسایل سیاسی میگوید: «حتی در جریان مذاکرات امریکا تحریمهایی را اعمال می کند و حتی زمانی که توافق امضا شد امریکا تحریمهای بیشتری را اعمال می کند، امریکاییها واقعا قصد امضای توافقی موثر را نداشتند و تحت اعمال فشارهای روسیه و چین و طرفهای اروپایی این توافقنامه را امضا کردند و بنابر این حالا نهایت تلاش خود را برای تضعیف این توافقنامه به کار گرفتهاند.»
سروش زیوالا، وکیل بین المللی در این باره می گوید : «من بامداد امروز با وزیر انرژی ایران دیدار داشتم. تمایل برای سرمایه گذاری بر انرژی، درغرب بسیار زیاد است. شرکت من در به چالش کشیدن این تحریمها با بانک ملت و بانک تجارت و پترو ایران رایزنی کرده است، ما دستکم هر هفته یک درخواست از یک سرمایه گذار بین المللی برای چگونگی سرمایه گذاری در ایران دریافت می کنیم و همیشه شاهد هستیم که ایران از این سرمایه گذاری استقبال می کند.»
تحلیلگران از غرب و به ویژه از امریکا می خواهند تا برای نهادهای نظارتی این مساله را تفهیم کنند که آنها به این توافق تاریخی پایبند هستند و شرکتها نباید از برقراری رابطه تجاری با جمهوری اسلامی نگرانی داشته باشند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.