وزارت علوم چین از برنامه پکن برای احداث یک آزمایشگاه در عمق 3 هزار متری در دریای چین جنوبی خبر داده است.
این پروژه که در برنامه اقتصادی 5 ساله چین آمده است، اولین بار در ماه مارس منتشر شد و در رتبه دوم 100 پروژه برتر علوم و فناوری قرار گرفته است.
مقامات چین اخیرا روند اجرای این پروژه را بررسی کرده و تصمیم گرفتهاند تا روند احداث آن را تسریع کنند.
در صورت موفقیت و اجرای این طرح، این اولین پروژه برای زیست بلند مدت انسان در این عمق از دریا به شمار خواهد آمد.
برایان کلارک از مرکز ارزیابی راهبردی و بودجه گفت ساخت چنین پایگاهی در این عمق دریا تاکنون آزمایش نشده است، اما مسلما امکان پذیر است. زیردریاییهایی با سرنشین تقریبا 50 سال است که در این اعماق آب میروند. چالش پیش روی، فعالیت چند ماهه در این عمق از سطح آب است.
در حال حاضر هیچ اطلاعاتی درباره هزینه و برنامه زمانی احداث این پایگاه وجود ندارد اما پکن پیشتر درباره اهمیت ساخت پایگاهی در اعماق دریای چین جنوبی تاکید کرده بود.
شی جین پینگ رئیس جمهوری چین ماه گذشته در کنفرانس علوم ملی گفت: «اعماق دریا دارای گنجهایی ناشناخته و توسعه نیافته است و به منظور به دست آوردن این گنجها، ما باید بر فناوریهای کلیدی برای رفتن به اعماق دریا، و کشف و توسعه آن کنترل داشته باشیم.»
گفتنی است، دریای جنوبی چین به محل تنش بین چین، امریکا و برخی کشورهای دیگر منطقه مبدل شده است که خواهان به دست گرفتن کنترل مسیرهای تجاری و منابع معدنی آن هستند.
پکن بارها بر حق حاکمیت خود بر دریای جنوبی چین تاکید کرده است. مالزی، برونئی، تایوان، ویتنام و فیلیپین نیز ادعای مالکیت بر بخشهایی از این منطقه را مطرح کردهاند.
تنش در این منطقه زمانی تشدید شد که پکن اقدام به ساخت جزایر مصنوعی روی صخرههای مرجانی در مجمع الجزایر مورد مناقشه اسپراتلی در دریای جنوبی چین کرد که این حرکت با اعتراض امریکاییها همراه شد.
امریکا پس از آن حضور نظامی خود در منطقه شرق آسیا را به بهانههای مختلف افزایش داده است که این اقدامات نظامی با اعتراض چین و روسیه همراه بوده است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.