مؤسسه بینالمللی پژوهشهای صلحِ استکهلم اعلام کرد امریکا و روسیه به عنوان بزرگترین قدرتهای هستهای در دنیا اگر چه به آهستگی زرادخانههای هستهای خود را کاهش میدهند، اما در حال به روز کردنِ ظرفیت هستهای خود هستند.
این مؤسسۀ مستقر در پایتختِ سوئد روز دوشنبه (24 خرداد) با انتشار گزارش سالانۀ خود، اعلام کرد امریکا، روسیه، بریتانیا، فرانسه، چین، هند، پاکستان، اسرائیل و کره جنوبی در آغاز سال 2016 میلادی دارای 15 هزار و 395 کلاهک هستهای بودند که از این میان 4 هزار و 120 کلاهک در وضعیت عملیاتی قرار دارند.
در این گزارش آمده است که در آغاز سال 2015 میلادی شمار کلاهکها 15 هزار و 850 عدد بوده است.
شانون کایل و هانس کریستنسن، از محققان مؤسسۀ پژوهشهای صلح استکهلم در این گزارش نوشتند: «موجودی کنونی سلاح هستهای در جهان در مقایسه با زمان اوج تولید این سلاح ها یعنی در اواسط دهۀ 80 میلادی که به حدود 70 هزار کلاهک هستهای میرسید، کاهش یافته است.»
آنها افزودند: «این کاهش عمدتاً به علت کاهش نیروی هستهای امریکا و روسیه رخ داده است.»
براساس این گزارش، این کاهشها در نتیجۀ امضای سه معاهده برای محدود کردنِ تسلیحات هستهای از سال 1991 و همچنین کاهش قدرت یکجانبۀ این دو ابرقدرت هستهای در جهان است.
مؤسسۀ پژوهشهای صلح استکهلم در گزارش خود آورده است: «با این حال، سرعت کاهش (تسلیحات هستهای) در مقایسه با یک دهه پیش، کندتر شده است، و نه روسیه و نه امریکا ... از زمان اجرایی شدن پیمان استارت نو، کاهش قابلتوجهی در توانمندی هستهای راهبردی و عملیاتی خود ایجاد نکردهاند.»
استارت نو، پیمانی دوجانبه میان امریکا و روسیه برای کاهش تسلیحات هستهای است که در تاریخ 8 آوریل سال 2010 (19 فروردین 1389) در پراگ، پایتخت جمهوری چک امضاء شد.
امریکا و روسیه به موجب این پیمان جدید، اجازۀ استقرار حداکثر یکهزار و 550 کلاهک هستهای را داشتند.
براساس برآورد صورت گرفته در گزارش سالانۀ مؤسسۀ صلح استکهلم، روسیه در آغاز سال 2016 دارای 7 هزار و 290 کلاهک هستهای بود و امریکا در همین زمان 7 هزار کلاهک هستهای در اختیار داشت. این بدان معناست که این دو کشور به تنهایی صاحب 93 درصد از تسلیحات هستهای در جهان هستند.
پس از این دو کشور، فرانسه با 300، چین با 260، بریتانیا با 215، پاکستان با 110 الی 130، هند با 100 الی 120، رژیم اسرائیل با 80 و کره شمالی با 10 کلاهک هستهای در رتبههای بعدی قرار دارند.
این مؤسسۀ پژوهشی تأکید کرد هیچ یک از کشورهای دارای تسلیحات هستهای حاضر به صرف نظر کردن از زرادخانههای هستهای خود نیستند و افزود: «واشنگتن و مسکو برنامههای نوسازیِ هستهای گسترده و گرانقیمتی در دست اجرا دارند.»
همچنین در این گزارش آمده است دو کشور هممرز و رقیب یعنی هند و پاکستان در حال افزایش ظرفیتهای خود هستند.
هند در حال گسترش برنامۀ موشکهای بالستیک با قابلیت حمل کلاهکهای هستهای و بالابردن سرعت تولید پلوتونیومِ خود است و پاکستان در مقابل تسلیحات هستهای قابل استفاده در میدان جنگِ خود را توسعه میدهد تا از این طریق بتواند در برابر برتری سلاح های متعارف هند موازنه ایجاد کند.
مؤسسه بینالمللی پژوهشهای صلحِ استکهلم دربارۀ امکان افزایش قابل توجه زرادخانههای هستهای در پاکستان در دهۀ آینده هشدار داد و افزود: «چشماندازِ پیشرفتِ واقعی در جهت خلع سلاح هستهای در جهان تیره و تار است.»
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.