باراک اوباما، رئیس جمهور امریکا میگوید با وجود تغییر در رهبری طالبان، بعید است این گروه به این زودیها پای میز مذاکرات صلح با دولت افغانستان حاضر شود.
اوباما پنجشنبه (6 خرداد) در حاشیه اجلاس سران گروه موسوم به هفت در منطقۀ ایسه شیمای ژاپن به خبرنگاران گفت انتظار میرود طالبان به کشتارهای خود در افغانستان ادامه دهد.
وی اظهار داشت: «پیشبینی میکنیم که طالبان به خشونتهای خود ادامه دهد.»
این سخنان یک روز پس از آن بیان شد که سخنگوی گروه پیکارجوی طالبان با تایید مرگ ملا اختر محمد منصور، سرکردۀ این گروه در حملات پهپادی امریکا، نامِ مولوی هبتالله آخوندزاده را به عنوان جانشین وی اعلام کرد.
اعلام این خبر با حمله انتحاری عناصر طالبان در نزدیکی دادگاهی در کابلِ افغانستان که 11 کشته به جا گذاشت، هم زمان شد.
اوباما در ادامه سخنان خود گفت انتظار نداشته است که یک فرد «لیبرال دموکرات» رهبر طالبان شود.
رئیس جمهور امریکا افزود: «با این وجود، انتظار نه، اما امید دارم طالبان زمانی بتواند تشخیص دهد که باید با دولت افغانستان مذاکره کند، اما شک دارم چنین اتفاقی به این زودیها رخ دهد.»
سرکرده جدید طالبان بلافاصله بعد از انتخاب خود به ریاست این گروه اعلام کرد اعضای این گروه در مذاکره صلح با دولت افغانستان شرکت نخواهند کرد.
در فایل صوتی منتسب به هیبتالله آخوندزاده که طالبان روز چهارشنبه آن را منتشر کرد، آمده است: «نه، ما در هیچ نوع مذاکرات صلح شرکت نخواهیم کرد.»
اولین دور مذاکرات مستقیم دولت افغانستان و گروه طالبان تابستان 94 در شهر مریِ پاکستان برگزار شد اما افشای مرگ ملا عمر، سرکرده طالبان، مذاکرات را ناتمام گذاشت.
«کره شمالی دغدغۀ بزرگِ همه ماست»
اوباما در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به تشدید تنشهای اخیر به دلیل آزمایشهای هستهای کره شمالی، این کشور را یک نگرانی بزرگ برای جهان خواند.
وی افزود: «این مساله چیزی نیست که لزوماً بخواهد خطری قریبالوقوع را به همراه داشته باشد، (اما) وقتی با چنین دولتِ بیثباتی روبهرو هستید که تا این حد منزوی است، این مساله در میانْ مدت تهدیدی را به همراه دارد که باید بسیار به آن توجه کرد.»
تنشهای اخیر بین کره شمالی و همسایه جنوبیاش، که همپیمان نزدیک امریکاست، از زمان چهارمین آزمایش هستهای پیونگیانگ در ماه ژانویه تشدید شده است.
کره شمالی در هفتههای اخیر چندین بار خواسته است با هدف کاهش تنشها با کره جنوبی مذاکرات نظامی داشته باشد، اما سئول هر بار این درخواستها را رد کرده است.
به عقیدۀ پارک گئون هی، رئیس جمهور کره جنوبی، دو کره تنها زمانی میتوانند با یکدیگر مذاکره کنند که پیونگ یانگ به عدم اشاعۀ سلاحهای هستهای متعهد باشد.
بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل نیز در سفرش به کره شمالی از سرگیری مذاکرات دو کره را خواستار شده است.
نشست گروه 7 کشور صنعتی جهان، ششم و هفتم خرداد در ژاپن برگزار میشود.
اوباما قرار است جمعه (7 خرداد) به عنوان نخستین رئیس جمهور امریکا که بر مسند قدرت است از هیروشیمایِ ژاپن دیدار کند.
با این وجود، دولت امریکا به طور رسمی اعلام کرده است که اوباما در این دیدار به خاطر حمله هستهای به هیروشیما عذرخواهی نخواهد کرد.
ارتش امریکا صبح روز ۶ اوت ۱۹۴۵ (15 مرداد 1324) با بمباران اتمی هیروشیما جان دست کم ۱۴۰ هزار نفر را گرفت. بمب اتمی دیگری نیز سه روز بعد شهر ناگازاکی را هدف قرار داد که باعث کشته شدن دست کم 70 هزار نفر دیگر شد.
این حمله، که تنها حمله اتمی جهان محسوب می شود، علاوه بر کشتن حدود 220 هزار نفر که عمدتا غیرنظامی بودند، هیروشیما و ناگازاکی را با خاک یکسان کرد.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.