نیروی دریایی ایتالیا تصاویری از لحظۀ واژگونی یک قایق ماهیگیری چوبیِ مملو از پناهجویان را در سواحل لیبی ثبت کرده است.
در جریان این حادثه دستکم 5 پناهجو غرق شدند و صدها نفر نیز نجات یافتند.
نیروی دریایی ایتالیا روز چهارشنبه (5 خرداد) اعلام کرد غواصان ارتش حدود 550 نفر از جمله چندین زن و کودک را پس از واژگونی این قایق نجات دادند.
در تصاویری که از این حادثه تبت شده است، یک قایق ماهیگیری بزرگ و آبی رنگ به نمایش در میآید که در شرایطی متزلزل صدها پناهجو را در جنوب دریای مدیترانه جا به جا میکند.
پس از واژگون شدنِ این قایق، برخی از پناهجویان سعی میکنند از بدنۀ قایق بالا بروند و از سقوط خود در آب جلوگیری کنند و برخی نیز برای رسیدن به قایقهای نجات و کشتیِ نیروی دریایی به سمت آن شنا میکنند.
کشتیهای گشتیِ ایتالیایی با انداختن قایق و جلیقههای نجات به کمک پناهجویان شتافتند، اما در نهایت دستکم پنج نفر جان خود را از دست دادند. این درحالی است که برخی گزارشها حاکی از کشف هفت جسد هستند.
با توجه به گرمتر شدن آب و هوا در منطقۀ مدیترانه طی هفتۀ گذشته، ورود قایقهای حامل پناهجویان افزایش یافته است.
براساس اعلام گارد ساحلی ایتالیا، حدود 5 هزار و 600 پناهجو در روزهای دوشنبه و سهشنبه در آبهای مدیترانه نجات یافتند.
سازمانهای بینالمللی اعلام کردهاند از زمان امضای توافق میان اتحادیۀ اروپا و ترکیه برای جلوگیری از ورود پناهجویان به اروپا در تاریخ 28 اسفند 1394، قایقها به جای ورود از دریای اژه و سفر به یونان، از مسیر لیبی به ایتالیا برای رسیدن به قارۀ سبز استفاده میکنند.
براساس این توافق جنجالی که با انتقاد شدید سازمانهای حقوق بشری روبرو شد، همۀ پناهجویانی که وارد جزایر یونان شدند، اگر درخواست پناهندگی مطرح نکرده باشند یا درخواست آنها رد شده باشد، به ترکیه بازگردانده خواهند شد.
در مقابل اتحادیه اروپا افزون بر انتقال مستقیم برخی از پناهجویان به کشورهای اروپایی، کمکهایی مالی به آنکارا اعطا خواهد کرد و روند اعطای روادید به اتباع این کشور و همچنین روند مذاکرات برای عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا را تسریع میکند.
طی دو سال گذشته بیش از 320 هزار قایق حامل پناهجویان به سواحل ایتالیا رسیدهاند و بر اساس آنچه سازمان بینالمللی مهاجرت اعلام کرده است، حدود 7 هزار نفر در سفر بیبازگشت خود به اروپا در دریا غرق شدهاند.
تعداد پناهجویان متقاضی اسکان در قارۀ اروپا در سال 2015 به 1 میلیون و 255 هزار و 600 نفر رسید، یعنی چیزی بیش از دو برابرِ سال 2014 میلادی. براساس گزارش سازمانهای بینالمللی، سوریها، عراقیها و افغانستانیها در صدر فهرست پناهجویان به اروپا قرار دارند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.