یک شرکت حقوقی استرالیایی به نمایندگی از خانوادههای قربانیان سقوط هواپیمای پرواز ام.اچ17 خطوط هوایی مالزی در اوکراین، از روسیه و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور شکایت کرده است.
شرکت حقوقی استرالیاییِ وکلای ال.اچ.دی با همراهی جری اسکینر، یک وکیل کهنهکار امریکایی که سابقۀ درخشانی در پروندههای دریافت غرامت دارد، این شکایت را برای دریافت غرامت به دادگاه حقوق بشر اروپا ارسال کردهاند.
براساس گزارش رسانههای استرالیایی، وکلا قصد دارند در ازای هر مسافر 10 میلیون دلار از روسیه غرامت دریافت کنند.
به گزارش روز شنبۀ پایگاه خبری اسکاینیوز، در این پروندۀ شکایت که در تاریخ 20 اردیبهشت ثبت شده است، از فدراسیون روسیه و ولادیمیر پوتین به عنوان خوانده یاد شده است.
واکنش روسیه به طرح دعوی علیه پوتین
خبرگزاری ریا نووستی روز شنبه (1 خرداد) در واکنش به انتشار اخبار دربارۀ پروندۀ شکایت از روسیه در دادگاه حقوق بشر اروپا به نقل از دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین نوشت: «ما تا این لحظه هیچ اطلاعاتی (دربارۀ این موضوع) نداریم.»
از سوی دیگر خبرگزاری اسپوتنیکِ روسیه روز شنبه و پس از انتشار خبر شکایت از پوتین، به نقل از فرانس کلینسویچ، نائب رئیس کمیتۀ دفاع و امنیت مجلس سنای روسیه نوشت: «هیچ سندی از دخالت روسیه در سقوط بوئینگ 777 در دونباس (شرق اوکراین) وجود ندارد. طرح دعوی که در دادگاه حقوق بشرِ اروپا علیه کشور ما ثبت شده است، از نظر قانونی از درجۀ اعتبار ساقط است.»
وی در جمع خبرنگاران افزود که هدف از طرح این پروندۀ قضائی، ایجاد یک «جنگ روانی علیه روسیه» است.
هواپیمای ام.اچ17 در تاریخ 26 تیر سال 1393 در خاک اوکراین سرنگون شد و تمام 298 سرنشینِ آن از جمله 28 استرالیایی کشته شدند.
این هواپیما از آمستردام، پایتخت هلند راهی کوالالامپور، پایتخت مالزی بود. براساس گزارشها شرکت حقوقی استرالیایی وکالت خانوادۀ 33 قربانیِ استرالیایی، نیوزلندی و مالزیایی را برعهده دارد.
مقامات هلندی اواخر سال گذشتۀ میلادی در آخرین گزارش خود ادعا کردند «یک موشک ساخت روسیه» عامل سرنگونیِ این هواپیما بوده است.
این حادثه در بحبوحۀ درگیریها در مناطق عمدتا روس زبان دونتسک و لوهانسک در شرق اوکراین، در همین منطقه سقوط کرد. در پی آغاز عملیات نظامی کییف در فروردین ماه سال 1393 برای سرکوب اعتراضهای حامیان روسیه در این مناطق، شرق اوکراین صحنۀ درگیریهای مرگبار بین معترضان حامی مسکو و ارتش اوکراین بود.
در نهایت قرارداد صلح مینسک در تاریخ 23 بهمن 1393 با حضور رهبران فرانسه، آلمان، اوکراین و روسیه در شهر مینسک، پایتخت بلاروس امضا شد. این توافق اوایل سال 2015 میلادی نهایی شد و به ماهها درگیری خونین در شرق اوکراین پایان داد.
غرب و دولت اوکراین روسیه را به دامن زدن ناآرامیها در شرق این کشور و اعزام نیرو به مناطق مرزی این کشور متهم میکردند، اما مسکو بارها این ادعاها را رد کرد.
پس از سرنگونی هواپیمای مالزی، کرملین اعلام کرد احتمالاً نیروهای دولت اوکراین آن را هدف قرار داده اند. روسیه تأکید کرد ارتش این کشور دیگر از سامانه موشکی بوک که ادعا شده موشکهای آن به هواپیما برخورد کردهاند، استفاده نمیکند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.