سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران می گوید تهران مازاد تولید آب سنگین کشور را با در نظر گرفتن مسائل استراتژیک میفروشد.
بهروز کمالوندی، روز شنبه در مصاحبه با ایسنا گفت: «با توجه به مازاد تولید آب سنگین در کشور که به طور سالانه داریم، بازارهایی که قابل اعتماد باشند و به این ماده نیاز داشته باشند و از آن استفاده بهینه کنند را با در نظر گرفتن مسائل استراتژیک، اقتصادی و تجاری یافته و آنها را مورد بررسی قرار میدهیم.»
این اظهارات کمالوندی یک روز پس از آن عنوان شد که جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه امریکا اعلام کرد واشنگتن در راستای اجرای برجام، 32 تن آب سنگین از ایران خریداری خواهد کرد.
کربی گفت: «این معامله باعث دسترسی صنایع امریکا به این ماده حیاتی میشود و در عین حال برای ایران این امکان را فراهم میکند تا بخشی از آب سنگین مازاد خود را به فروش برساند.»
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران افزود: «ما در حال مذاکره با تعدادی از کشورها برای فروش آب سنگین هستیم و با بعضی از آنها مذاکرات به مراحل نهایی رسیده است، اما درباره جزئیات آن بعد از پیشرفت کار و نهایی شدن تمامی مراحل اظهارنظر خواهیم کرد.»
کمالوندی گفت: «با توجه به حساسیت و استراتژیک بودن آب سنگین، نمیتوان این ماده را به هر کشور و یا جایی به دلیل مسائل امنیتی و تعهدات بین المللی که به عهده هر یک از کشورهای تولید کننده مواد هستهای است صادر کرد.»
وی تصریح کرد: «ما در چارچوب قوانین تجاری و بین المللی در این حوزه اقدام به فروش مواد میکنیم. در عین حال ما نیاز داریم تا بازارهای قابل اتکا داشته باشیم.»
پیشتر سید عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران از امضای قرارداد میان ایران و امریکا برای فروش 32 تن آب سنگین مازاد تولید شده ایران خبر داد که از سوی مقامات امریکایی تائید شد.
ایران پس از توافق هستهای با گروه 1 + 5 به طور رسمی در کنسرسیوم تولید کنندگان مواد استراتژیک هستهای عضو شد که دستاوردی ملی محسوب میشود.
آب سنگین ایران سال گذشته در آزمایشگاه بینالمللی ساوانا در امریکا مورد آزمایش قرار گرفت و خلوص آن 99/75 درصد تائید شد که نشان دهنده استاندارد سازی و کیفیت بالای صنعت هستهای ایران است.
ایران سالانه حدود 20 تن آب سنگین تولید میکند و قرار است در چارچوب برنامه سازمان انرژی اتمی آن را به مشتریان خارجی خود بفروشد.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.