باراک اوباما رئیس جمهور امریکا سوء مدیریت بحران لیبی در پی سرنگونی معمر قذافی دیکتاتور سابق این کشور تحت پشتیبانی امریکا در سال 2011 را «بدترین اشتباه» خود در دوران ریاست جمهوری خود دانسته است.
اوباما یکشنبه در گفتگو با شبکه فاکس نیوز گفت با درست خواندن تصمیم مداخله نظامی در لیبی، بدترین اشتباهش را بی برنامگی برای فردای روز حمله به لیبی توصیف کرد.
اوباما در مصاحبه دو هفته پیش خود با بیبیسی نیز در اظهاراتی مشابه افزود این درسی است که اکنون هر زمان که درخواست مداخله نظامی مطرح شود به کار میبندم: آیا برای فردای روز جنگ برنامه داریم؟»
در ماه مارس سال 2011 میلادی، ائتلافی از کشورهای غربی تحت امر امریکا از جمله انگلیس و فرانسه در اقدامی با هدف کمک به سرنگونی قذافی در پی خیزش سراسری علیه وی لیبی را هدف حملات موشکی و هوایی خود قرار داد.
قذافی در همان سال اندکی پس از سقوط طرابلس پایتخت لیبی در 20 اوت (29 مرداد 1390) از قدرت برکنار شد.
اما خلاء قدرت متعاقب آن زمینه را برای ظهور گروههای تروریستی مختلف از جمله گروهکهای وابسته به داعش با هدف کسب قدرت در کشور و چپاول منابع طبیعی آن فراهم آورد.
هم اوباما و هم هیلاری کلینتون وزیر خارجه وقت امریکا اصرار داشتند که بحران لیبی ناشی از سرنگونی قذافی نبوده و آشوبها بیشتر ناشی از ناکامی ائتلاف در بر پایی یک دولت با ثبات در همان روزهای پس از سقوط وی بوده است.
اوباما همچنین بخشی از تقصیر را متوجه دو متحد سنتی امریکا یعنی فرانسه و انگلیس دانست و از اینکه تصور میکرده آنها در ساماندهی اوضاع پس از قذافی مصمم خواهند بود ابراز پشیمانی کرد.
اوباما در ماه مارس گفت: «وقتی به گذشته نگاه میکنم و از خود میپرسم که کجای کار ایراد داشته میبینم که جای انتقاد وجود دارد زیرا من با توجه به نزدیکی لیبی با اروپا امید داشتم که اروپاییان در پیگیری اوضاع مصمم خواهند بود.»
اوباما به خصوص از دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس انتقاد کرد که به جای تمرکز بر لیبی خود را «مشغول کارهای دیگر کرده بود.»
وی همچنین از نیکلا سارکوزی به خاطر «اشتیاق مفرط» وی در کسب امتیاز به واسطه مداخله نظامی غرب علیه قذافی انتقاد کرد.
در همین حال، هیات شش نفره سازمان ملل با انتشار گزارشی در ماه مارس از گسترش قابل ملاحظه اراضی تحت کنترل داعش در لیبی خبر داد و اینکه تاسیسات نفتی این کشور در معرض تهدید جدی قرار دارد.
بنا بر این گزارش، مردم لیبی به طور فزاینده قربانی خشونتهای این گروه تروریستی هستند که اوج آن در کشتارهای جمعی متعدد نمود یافته است.