آرسنی یاتسنیوک، نخست وزیر اوکراین در یک سخنرانی تلویزیونی از تصمیم خود برای استعفا خبر داد.
یاتسنیوک روز یکشنبه (22 فروردین) گفت: «من تصمیم گرفتهام از پست نخست وزیری اوکراین کنارهگیری کنم.»
این در حالی است که نمایندگان پارلمانِ اوکراین اواخر بهمنماه سال 1394 یک جلسۀ رایگیری برای عدم اعتماد به یاتسنیوک برگزار کردند، اما پس از دفاع نخست وزیر از عملکرد دولتش، آراء لازم برای برکناری وی به دست نیامد.
یانسنیوک در سخنرانی تلویزیونی خود گفت: «روز سهشنبه، 12 آوریل (24 فروردین) استعفای خود را به پارلمان تقدیم خواهم کرد. این تصمیم را به دلایل متعدد گرفتهام ... تمایل برای تغییر یک شخص، سیاستمداران را کور کرده است و ارادۀ آنها را برای ایجاد تغییرات واقعی در کشور فلج کرده است.»
وی در این سخنرانی به صورت ضمنی از انتخاب شدن ولادیمیر گروسمن، رئیس پارلمان و متحد رئیس جمهور اوکراین برای جانشینی خود حمایت کرد.
یاتسنیوک از حدود سه ماه پیش در مقابل فشارها برای استعفایش مقاومت کرده بود، اما بحران سیاسی در اوکراین، ائتلاف غربگرای حاکم را با مشکلات عدیدهای از جمله خروج حزب «سرزمین پدری» از این ائتلاف، روبرو کرد.
این بحران سیاسی همچنین به دلیل عدم اجرای اصلاحات اقتصادی در این کشور بحران زده موجب به تعویق افتادن دریافت کمک مالی 17.5 میلیارد دلاری صندوق بینالمللی پول به اوکراین شده است.
قرار بود هفتۀ آینده ائتلاف جدید جناح «همبستگی با پترو پروشنکو»، رئیس جمهور اوکراین و حزب جبهه مردمِ یاتسنیوک اعلام شود.
این در حالی است که پیشتر یاتسنیوک به دلیل ناتوانی در مبارزه با فساد اداری موجود در کشور همواره از سوی حزب مخالف هدف انتقاد بود و یاتسنیوک نیز رئیس جمهور را به محدود کردن اختیارات دولت متهم می کرد.
یاتسنیوک در سخنرانی خود اعلام کرد حزب او به این ائتلاف جدید متعهد است.
وی گفت: «نمیتوانیم اجازه دهیم در طول جنگ قوۀ مجریه دچار بیثباتی باشد. اگر پس از این استعفا، بلافاصه یک دولت جدید برگزیده نشود، این موضوع اجتنابناپذیر خواهد بود.»
یاتسنیوک افزود: «جناح پارلمانی حزب پترو پروشنکو، ولادیمیر گروسمن را به عنوان نامزد پست نخست وزیر معرفی کرده است. پس از انجام هرگونه اقدام برای اطمینان از ثبات و بقای اصولمان من تصمیم به انتقال تعهدات و مسئولیتهای خود به عنوان رئیس دولت اوکراین گرفتهام.»
مناطق عمدتاً روس زبان دونتسک و لوهانسک در شرق اوکراین در پی آغاز عملیات نظامی کییف در اواسط آوریل 2014 (حدود فرورین 1393) برای سرکوب اعتراضات حامیان روسیه صحنه درگیریهای مرگبار بین معترضان حامی مسکو و ارتش اوکراین بوده است.
درگیریها پس از آن شدت گرفت که ساکنان این دو منطقه همهپرسی محلی برگزار کردند و قاطعانه به جدایی از اوکراین و پیوستن به روسیه رای دادند. در این درگیریها هزاران نفر کشته و زخمی و بیش از 1.5 میلیون نفر آواره شدند.
قرارداد صلح مینسک در تاریخ 23 بهمن 1393 با حضور رهبران فرانسه، آلمان، اوکراین و روسیه در شهر مینسک، پایتخت بلاروس امضا شد. این توافق اوایل سال 2015 میلادی نهایی شد و به ماهها درگیری خونین در شرق اوکراین پایان داد.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.