در حالیکه طرح بازگرداندن پناهجویان از یونان به ترکیه از دوشنبه آغاز میشود، مقامهای آتن خود را برای مقابله با شورش احتمالی مهاجران آماده میکنند.
شورش احتمالی هزاران پناهجوی گرفتار در یونان نگرانی شدید سیاستمداران این کشور را درباره این طرح به همراه داشته است.
یونان اخیرا عرصه اعتراضهای پناهجویان بوده و حدود 800 نفر از آنان روز جمعه با شکستن حفاظهای اردوگاه خود در جزیره خیوس از آن خارج شدند.
حدود 750 پناهجو نیز قرار است بین روزهای دوشنبه تا چهارشنبه از جزیره لسبوس یونان به بندر دیکیلی ترکیه منتقل شوند.
جورجوس کریتیس، سخنگوی اداره مهاجرت یونان گفت: «انتظار خشونت را داریم. مردم در ناامیدی به خشونت روی میآورند. فلسفه این توافق این است که از قاچاق انسان از سواحل ترکیه جلوگیری شود اما این اقدام دشوار است و ما تلاش میکنیم از رویکردی منعطف استفاده کنیم. این مردم از جنگ گریختهاند. آنها تبهکار نیستند.»
با وجود اینکه تا آغاز این عملیات فرصت کمی باقیست، فرانتکس – آژانس همکاریهای مرزی کشورهای اتحادیه اروپا – عده اندکی را برای این ماموریت به یونان اعزام کرده است.
کریتیس خاطر نشان کرد از دو هزار 300 نفری که اتحادیه اروپا وعده داده بود به یونان اعزام کند تنها 200 نفر وارد کشور شدهاند.
این مقام یونانی افزود: «همچنان منتظریم که کارشناسان حقوقی و مترجمانی که وعدهاش را داده بودند، اعزام کنند. حتی کارکنان خود فرانتکس نیز به اینجا نیامدهاند.»
بنا بر گزارشها، فرانتکس پناهجویان حاضر در جزایر یونان را که قرار است اخراج شوند، با هشت شناور به ترکیه منتقل میکند.
در همین راستا، یک پناهجوی سوری به خبرگزاری فرانسه گفت: «اگر آنها مجبورم کنند به ترکیه برگردم خود و خانوادهام را در دریا میاندازم.»
در شهر بندری پیره نیز خشونتهای مشابهی درگرفت و در اثر این درگیریها هشت نفر به بیمارستان منتقل شدند.
اتحادیه اروپا و ترکیه در تاریخ 18 مارس (28 اسفند) درباره ممانعت از ورود پناهجویان به قاره اروپا از طریق جزایر دریای اژه، میان ترکیه و یونان، توافق کردند.
براساس این توافق، همه پناهجویانی که وارد جزایر یونان شدند، اگر درخواست پناهندگی مطرح نکرده باشند یا درخواست آنها رد شده باشد، به ترکیه بازگردانده خواهند شد.