رئیس جمهور ایران اسلام را دین وحدت و ارزشهای اخلاقی دانسته و می گوید سازمان همکاری اسلامی باید به مرکز وحدت در جهان اسلام مبدل شود.
حسن روحانی در یک نشست خبری در پایان سفر دو روزه اش به پاکستان در روز شنبه (7 فروردین) گفت ایران و پاکستان دو کشور مهم در دنیای اسلام هستند که با همکاری یکدیگر می بایست وحدت مذاهب شیعه و سنی را افزایش دهند.
وی در پاسخ به پرسشی دربارۀ وجود شایعاتی در مورد همکاری ایران و هند علیه پاکستان در مرزهای این کشور، گفت: «ایران روابط خوبی با پاکستان و هند دارد... هرگاه روابط متقابل ایران و پاکستان افزایش مییابد، شاهد چنین شایعات بیاساسی هستیم.»
رئیس جمهور ایران دربارۀ قرداد گازی میان ایران و پاکستان نیز از اجرای کامل تعهدات تهران خبر داد و افزود بندر چابهار به زودی اهمیت ویژهای در منطقه خواهد یافت.
وی با تاکید به این که «همواره میان ایران و پاکستان رایزنی و همکاری وجود داشته است» به مباحث میان تهران و اسلام آباد دربارۀ افغانستان اشاره کرد و افزود: «موضوع افغانستان در مذاکرات با نواز شریف (نخست وزیر پاکستان) در سفر جاری مطرح شد و حتی این فرمول که با پاکستان و افغانستان به صورت سه جانبه با هم کار کنیم، مورد بحث قرار گرفت. پیشنهاد آن از سوی پاکستان بود و مورد توافق ما قرار گرفت.»
روحانی گفت: «ما سه کشور به طور سه جانبه می توانیم برای امنیت افغانستان تلاش کنیم و امنیت افغانستان برای خود مردم این کشور و همچنین پاکستان و ایران به عنوان دو کشور مهاجر پذیر از افغانستان و هم مرز با این کشور اهمیت فوق العاده ای دارد.»
ایران علاقه مند به ادامه تنش با عربستان نیست
رئیس جمهور ایران در پاسخ به سوالی دربارۀ تنش های میان ایران و عربستان گفت: «علاقه مند به ادامۀ تنش با عربستان نیستیم. ایران یک کشور بسیار بزرگ در منطقه و جهان اسلام است و عربستان هم نقش تاثیر گذار در جهان اسلام دارد... بنابراین اگر مشکلی بین دو کشور است باید حل و فصل شود. ما همواره به تلاش کشورهایی که تاکنون خواسته اند به حل این تنش کمک کنند از جمله کشور پاکستان، پاسخ مثبت داده ایم.»
روحانی اظهار امیدواری کرد که در آیندۀ نزدیک، مسیر درستی برای حل و فصل مشکلات دو کشور پیدا شود.
وی تأکید کرد: «دنیای اسلام باید از تنش ها به دور باشد. جهان اسلام نیاز به توسعه و رفاه و پیشرفت دارد و این پیشرفت فقط در سایه صلح و ثبات امکان پذیر است و ما در این زمینه هر اقدامی که باشد از آن دریغ نخواهیم کرد.»
اسلام دین میانهروی، اعتدال و اخلاق است
روحانی پیش از این نشست خبری در گفت و گو با اندیشمندان پاکستان اسلام را دین میانهروی، اعتدال و اخلاق دانست و گفت: «مگر میشود ما بین این مذهب و یا آن مذهب فاصله ایجاد کنیم. هویت ما، شیعه در برابر سنی نیست؛ بلکه هویت ما هویت اسلام در برابر کفر و نفاق است و باید به هویت اسلامی خود بنازیم و افتخار کنیم.»
رئیس جمهور ایران با تأکید بر اینکه کسانی که میان مذاهب شیعه و سنی اختلاف ایجاد میکنند، خواستار نابودی اهل سنت و شیعیان هستند، گفت: «این اختلافات از کجا نشأت گرفته است؟... آیا هنگام مطالعۀ آثار زیبای شعرایی مانند حافظ و سعدی از مذهب آنها میپرسیم؟ آیا از مذهب اقبال لاهوری میپرسیم؟ از مذهب آنها نمیپرسیم و از آثارشان لذت میبریم.»
وی خواستار آموزش وحدت اسلامی در دانشگاهها و مدارس هر دو کشور شد و افزود: «دانشمندان و اساتید دانشگاههای ما باید در همکاری با یکدیگر در این زمینه فعالیت کنند چرا که ما به قدرت تمام جهان اسلام نیاز داریم.»
روحانی با اشاره به اینکه «همۀ اندیشمندان، چه زن و چه مرد باید برای افزایش قدرت اسلامی با هم کار کنند»، افزود: «مسلمانان باید اسلام واقعی را معرفی کنند ... دشمنان به دنبال بیثمر کردن درخت اسلام هستند.»
وی همچنین گفت: «برای مقابله با تهدید دشمنان باید فرهنگ قرآن کریم منتشر شود... مسلمانان به قدرت اسلامی نیاز دارند، باید متحد باشند و این وحدت تا زمانی که به مذاهب احترام گذاشته نشود، حاصل نخواهد شد.»
روحانی گفت: «اسلام دین برادری، محبت، عشق و دوستی به انسانهای دیگر است و ما باید فرهنگ راستین اسلام را به جهان معرفی کنیم و اجازه ندهیم عدهای فریبکار به نام اسلام، بر چهره اسلام شمشیر بکشند ... تروریست هایی که به نام اسلام دست به مسلمانکشی میزنند تنها انسانها و مسلمانان را نمیکشند، بلکه معنویت، حقیقت و واقعیت اسلام را ذبح میکنند.»
حسن روحانی روز جمعه (6 فروردین) برای دیداری دو روزه وارد اسلام آباد، پایتخت پاکستان شد و روز شنبه (7 فروردین) پس از دیدار با نواز شریف، نخست وزیر پاکستان در یک نشست اقتصادی مشترک در اسلام آباد بر توسعه همکاریهای اقتصادی، تجاری و توریسم میان تهران و اسلام آباد تاکید کرد.